Elevers resultat bättre när kommunen räknar

75 procent av niondeklassarna i Oskarshamn var godkända i alla ämnen 2012. Kommunens verksamhetsberättelse visar dock en annan, högre siffra.
Oskarshamn • Publicerad 30 januari 2013

Tre av fyra elever, eller 75,3 procent, av Oskarshamns niondeklassare hade minst godkänt i alla ämnen när de slutade skolan i juni 2012. Det är en liten minskning sedan året innan och det ligger under rikssnittets 77,4 procent, enligt statistik från Skolverket.

Barn- och utbildningsnämndens siffror skiljer sig dock från Skolverkets och visar att Oskarshamns niondeklassare 2012 presterade bättre än rikssnittet, med 77,7 procent godkända i alla ämnen.

Troligen är det siffran för 2011 som felaktigt har hamnat i redovisningen även för 2012.

Enligt Skolverkets statistik hade just 77,7 procent av niondeklassarna i Oskarshamns kommun nått målen i alla ämnen i juni 2011.

– Det är möjligt att det har blivit en förväxling, säger Lis Lyrbo (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I dag, onsdag, ska barn- och utbildningsnämnden ha sammanträde och ledamöterna kommer få en föredragning av bland annat betygsstatistiken.

Siffrorna ingår i redovisningen av nämndens systematiska kvalitetsarbete för 2012 och är en del av verksamhetsberättelsen.

Lis Lyrbo säger att det i samband med föredragningen finns möjlighet för ledamöterna att ställa frågor om siffrorna.

I matematik har andelen godkända elever minskat på två av kommunens skolor. På Rödsle- och Kristinebergsskolan blev 89,7 respektive 87,7 procent av niondeklassarna godkända 2012 jämfört med 98,1 procent på båda skolorna 2011. På Vallhallaskolan ökade däremot andelen godkända elever i matematik från 84,8 procent 2011 till 87,1 procent 2012.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.