Elever om mobiler i skolan: ”Man vill vara kontaktbar”

Mobilen är något centralt i många ungas liv och för en del är det otänkbart att ens stänga av den. Resultaten i OT:s enkät förvånar inte eleverna.
Oskarshamn • Publicerad 16 maj 2014
Att hälften av gymnasieeleverna är uppkopplade på sociala medier under lektionstid förvånar inte Alexander Sundstrand och Andreas Henriksson.
Att hälften av gymnasieeleverna är uppkopplade på sociala medier under lektionstid förvånar inte Alexander Sundstrand och Andreas Henriksson.Foto: Roger Carlsson
Felicia Olsson och Amina Besic vet att många elever använder sina mobiltelefoner mycket, men de tycker inte det är okej att slösa bort lektionstid på att kolla sociala medier.
Felicia Olsson och Amina Besic vet att många elever använder sina mobiltelefoner mycket, men de tycker inte det är okej att slösa bort lektionstid på att kolla sociala medier.Foto: Roger Carlsson

– Mobilen är den viktigaste prylen vi har. Den används nästan hela tiden, man kommunicerar med kompisar, spelar och kollar vad som händer i världen, säger Andreas Henriksson.

Han och Alexander Sundstrand går första året på Oscarsgymnasiets samhällsvetenskapliga program. De förvånas inte över att hälften av eleverna som svarat på OT:s enkät använder sociala medier under lektionstid varje dag.

– Det känns rimligt, men det är kanske lite fler, säger Alexander Sundstrand.

Om telefonerna används till rätt saker tycker killarna att de kan vara bra hjälpmedel i skolarbetet. På lektionerna stänger de av ljudet på sina telefoner, men ingen av dem brukar stänga av telefonen helt.

– Man vill vara kontaktbar om till exempel föräldrarna vill något. Man vet ju aldrig om det är något viktigt, säger Alexander Sundstrand.

Felicia Olsson och Amina Besic, som går sista året på estetiska programmet, tycker inte att det är okej att så många använder sociala medier på lektioner.

– Jag använder inte mobilen på lektionstid för jag vill koncentrera mig på det man ska, säger Amina Besic.

Ibland använder eleverna sina mobiler eller surfplattor för att fotografera det som läraren skriver på tavlan.

– Då kan läraren säga: ”Vänta, jag ska bara gå ur bild”. Då får man respektera det, säger Felicia Olsson.

Hon tycker inte heller att det är okej att lägga ut text och bild på lärare utan tillstånd, något som hon vet att personer i andra klasser har gjort.

Tjejerna tycker att det finns fler tillfällen än lektioner då det är självklart att man lägger undan telefonen, exempelvis när man äter mat med familjen eller fikar med kompisar. Tjejerna tycker inte heller att man behöver dela allt som händer i sociala medier.

– Man måste vara i nuet också, säger Felicia Olsson.

 

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.