Dyrt att bygga om butik utan bygglov

Vitvarubutiken har redan flyttat in. Men något bygglov har ännu inte beviljats och fastighetsägaren krävs nu på 45 264 kronor i byggnadsavgift.
Oskarshamn • Publicerad 1 april 2011

Fastighetsägaren, Marko Raiskio, är irriterad över att Oskarshamns kommun inte gjort något för att anpassa detaljplanen till verkligheten.

I detaljplanen står att fastigheten, Strandbergs före detta persienn- och markisfabrik, får användas till industriändamål. I verkligheten har en del av det gamla Strandbergskomplexet redan byggts om till butiker.

– Kommunen har haft sju år på sig att ändra detaljplanen. Hade kommunen gjort det hade den här situationen aldrig uppstått. Ändringen borde ha gjorts redan för sju år sedan när Cheapy öppnade, kommenterar fastighetsägaren, Marko Raiskio.

Detaljplanen stoppade planerna att bygga ett nytt nöjespalats i fastigheten. Grannar ifrågasatte hur det skulle påverka parkeringssituationen i området. Något nöjespalats blev det inte. Nu har lokalerna byggts om till vitvarubutik.

Men än en gång lägger den gamla detaljplanen hinder i vägen. En granne vill att parkeringsfrågan utreds, vilket fördröjer bygglovsprövningen.

– Jag hade inget val. Jag kan inte låta en fastighet stå tom i tre år bara för att kommunen inte har löst det här, säger Marko Raiskio som chansade och byggde ändå.

Nu lär han få tillfälligt bygglov i fem år i efterhand för ändrad användning av lokalerna. Men priset blir högt, fyra gånger dyrare än bygglovet. Byggnadsavgiften landar på 45 264 kronor.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.