Driften vid OKG blir regeringsfråga

Miljödomstolen överlämnar till regeringen att besluta om OKG ska få fortsatt drifttillstånd för kärnkraftverket i Oskarshamn. Domstolen anser att kärnkraftverket måste ha tillgång till en välutbildad och beväpnad insatsstyrka för att kunna möta terrorhot inom rimlig tid. Men en sådan styrka är för närvarande inte förenligt med svensk lag.
Oskarshamn • Publicerad 29 mars 2006

I onsdagens beslut skriver miljödomstolen att den är medveten om att inte heller regeringen kan föreskriva OKG villkor om insatsstyrka enligt miljöbalken i enlighet med domstolens uppfattning.

Men regeringen har möjlighet att lagstifta eller vidta andra åtgärder för att åstadkomma det fysiska skydd som domstolen anser nödvändigt.

Med de skydds- och säkerhetsarrangemang som i dag finns och som planeras vid anläggningen kan ett väpnat angrepp från land eller från sjön något fördröjas, men inte avvärjas, anser miljödomstolen. Det är en uppfattning som delas av Säpo.

Nationella insatsstyrkan, placerad i Stockholm, finns visserligen att tillgå men räcker inte anser domstolen.

– Det kan ta ganska lång tid innan den finns på plats, sade Joakim Hägvall, forskningsingenjör vid Försvarets forskningsinstitut (FOI) för drygt en månad sedan.

Fyra sakkunniga på institutet har haft miljödomstolens uppgift att analysera och utvärdera det fysiska skyddet runt anläggningen på Simpevarpshalvön och kärnkraftverkets hamn.

I dag finns närmaste polisstyrka i Oskarshamn, tre mil bort. Miljödomstolen delar de sakkunnigas uppfattning att det fordras en beväpnad styrka förlagd på platsen. Sådana värnstyrkor förekommer vid kärnkraftverk i andra länder. Men eftersom en sådan styrka i dag inte är förenlig med svensk lag går det inte att kräva att OKG inrättar en sådan enligt miljöbalken.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.