Dioxin i hamnen kan döda tusentals

De 70 gram dioxin som finns i Oskarshamns hamn kan under fel förhållanden vara ett mycket dödande gift. Enligt en rapport från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, kan 85 gram döda en miljon människor.
Oskarshamn • Publicerad 19 oktober 2010

Men miljöexperten och fil dr Magnus Engwall vid Örebro Universitet vill tona ned den jämförelsen.

– Det innebär i så fall att man mer eller mindre måste mata människor med sked där dioxin ingår för att det ska inträffa. Och så går det ju inte till.

– Men det är ett mycket farligt gift och utan vidare kan man säga att ett gram dioxin kan döda tusen personer, säger han.

– Det bästa är om dioxin ligger fast i något som gör att det inte kan spridas.

Han blir orolig när han hör att gotlandsfärjorna och andra fartyg vispar upp bottensedimenten så att partiklar kan spridas vidare.

– Stämmer planerna på att man ska lägga upp muddermassorna och bygga in dessa i en tät kajkonstruktion låter det som en bra lösning, menar han.

– Men det kan finnas problem med partikelspridning under själva muddringsarbetena. Jag var själv med när Järnsjön sanerades en gång i tiden. Vi spände geotextil över hela sjön nedströms för att stoppa spridningen. Det fungerade bra, säger Magnus Engwall.

Dioxin är inte farligt, så länge det inte tar sig upp i näringskedjan, via exempelvis fisk.

– De senaste tre årtiondena har värdena planat ut, men att det inte försvinner innebär att det finns någonstans där i bakgrunden och tar sig upp i näringskedjan. Vi måste försöka få bort det ur kretsloppet, säger han.

Dioxin uppstår i samband med förbränning. När Storskogens sopberg brann den 14 april uppkom troligen dioxiner.

– Det är likadant när sopor eldas i fjärrvärmeverk så bildas dioxiner, men de fångas upp elektrostatiska filter. Sedan får man hantera flygaskan från dessa och lägga på deponier av klass ett så att dioxinerna inte kan sprida sig vidare till vatten.

– Men det finns bra kunskap och teknik för det idag. Så riskerna att det tar sig upp i näringskedjan existerar inte, säger Magnus Engwall.

Han poängterar också att om saneringen av hamnbassängen i Oskarshamn ska bli lyckad är det partikeltransport ut i Östersjön som måste förhindras.

– Men jag antar att man har experthjälp för att lösa det.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.