Insändare

”Den medicinska kompetensen på medicinkliniken måste höjas”

Reaktion på artikeln ”Hjärtinfarkt missades tre gånger, person avled”.
Insändare • Publicerad 4 maj 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD).
Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD).Foto: Privat

Jag har tillsammans med några partikamrater varit på besök på Oskarshamns sjukhus, där vi hade bra samtal med sjukhuschefen om att kompetensen på medicinkliniken bör höjas, vilket han också förstod och ställde sig positiv till.

Regionen skriver nu: ”Handläggningen på medicinkliniken vid Oskarshamns sjukhus samt på länssjukhuset i Kalmar har utsatt patienten för en allvarlig vårdskada och anmäls enligt lex Maria”.

Jag har full förståelse om detta väcker rädsla och oro hos medborgarna/patienter för att besöka medicinkliniken vid Oskarshamns sjukhus. Jag vet inte vilken gång i ordningen det är med dessa lex Maria-anmälningar mot just medicinkliniken.

Detta är inte acceptabelt, så här kan det absolut inte få fortsätta, att patienter blir felbehandlade eller avlider på grund av försummelser eller brister i rapporteringen mellan sjukhusen.

Som jag ser det, så är detta en ledningsfråga. Den medicinska kompetensen på medicinkliniken måste höjas. Medicinkliniken vid Oskarshamns sjukhus ska inte avvecklas, den ska utvecklas.

Jag och mitt parti kommer aldrig att acceptera att medicinkliniken ska förvandlas till något annat än just en medicinklinik. Det hoppas jag att även den styrande majoriteten ställer sig positiva till. Därför är det av största vikt att vi kompetenshöjer.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd och ledamot i regionfullmäktige