De vill säkra färjetrafiken

Sommarens färjetrafik mellan Oskarshamn och Byxelkrok är en viktig del i regionens infrastruktur, det anser Oskarshamns och Borgholms kommuner som vill säkra färjetrafiken i många år framåt.
Oskarshamn • Publicerad 28 juni 2013
? Vi vill slå fast betydelsen och vikten av färjetrafik mellan Byxelkrok och Oskarshamn, säger Eddie Forsman (M), från Borgholms kommun, och Peter Wretlund (S), från Oskarshamns kommun.Foto: Roger Carlsson
? Vi vill slå fast betydelsen och vikten av färjetrafik mellan Byxelkrok och Oskarshamn, säger Eddie Forsman (M), från Borgholms kommun, och Peter Wretlund (S), från Oskarshamns kommun.Foto: Roger CarlssonFoto: Roger Carlsson

På torsdagen träffades representanter från de båda kommunerna i Oskarshamn för att diskutera framtiden. De tänker nu se till att frågan om färjetrafiken hamnar på regionförbundets agenda.

– Vi måste vara fler kring det här och se färjan som en viktig del i vår regionala transportplan, säger Peter Wretlund (S), ordförande i Oskarshamns kommunstyrelse.

Den kommande transportplanen omfattar 2014–2025.

Peter Wretlund och Eddie Forsman (M), förste vice ordförande i Borgholms kommunstyrelse, anser att färjetrafiken gynnar många kommuner i regionen och är viktig för turismnäring-en. Förra sommaren forslade färjan 2 800 bilar och 12 000 passagerare. Många av passagerarna kom från Stockholmsområdet.

– Den verksamhet som bedrivs i dag tycker vi är bra och pålitlig, säger Peter Wretlund.

Färjans ägare har dock under flera år sagt att han inte vet hur det blir med fortsatt drift. Oskarshamns och Borgholms kommuner vill nu ta bort den osäker­heten och skapa bättre förutsättningar för färjetrafiken. Man hoppas också att färjesäsongen så småning-om ska kunna förlängas och att turerna ska bli tätare och locka fler passagerare.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.