De tilldelas 10 000 var av Stim

I kväll tilldelas de unga musikskaparna David Svenson och Joel Sterckx 10?000 kronor var i stipendier från Stim.
– Vi blev lite överrumplade när vi fick det. Vi har ju bara varit medlemmar i Stim någon månad, säger David Svenson.
Oskarshamn • Publicerad 18 oktober 2010
David Svenson och Joel Sterckx i bandet Wombawomba från Oskarshamn har fått 10?000 kronor var i stipendium från Stim. I bandet ingår också Anton Lord och Jakob Bergsten. Foto: Magnus Eriksson
David Svenson och Joel Sterckx i bandet Wombawomba från Oskarshamn har fått 10?000 kronor var i stipendium från Stim. I bandet ingår också Anton Lord och Jakob Bergsten. Foto: Magnus ErikssonFoto: Magnus Eriksson
Joel Sterckx och David Svenson tror att de alltid kommer att syssla med musik. David hoppas också att han så småningom ska kunna jobba med musik, kanske som musikproducent.
Joel Sterckx och David Svenson tror att de alltid kommer att syssla med musik. David hoppas också att han så småningom ska kunna jobba med musik, kanske som musikproducent.Foto: Magnus Eriksson

Varje år delar Stim, Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå, ut stipendier för att uppmuntra professionellt musikskapande. För att få ett stipendium ställs höga kvalitetskrav. I år har 111 kompositörer fått dela på drygt fyra miljoner kronor. David Svenson och Joel Sterckx är två av dem. Killarna är med i bandet Wombawomba som enligt David Svenson spelar experimentell progressiv rock. Joel Sterckx beskriver genren lite annorlunda.

– Instrumental galenskap, säger han.

I Wombawomba ingår också Anton Lord och Jakob Bergsten. Bandmedlemmarna skriver en del musik ihop, men de skriver också var för sig.

– Oftast är det så att någon har en idé och kommer hit med den, säger Joel Sterckx.

– Sedan hjälps vi åt och sätter den i ett sammanhang, säger David Svenson.

Wombawomba har funnits sedan i våras men bandmedlemmarna har spelat ihop i två år i olika konstellationer. Joel tyckte att det var dags att fokusera lite mer på musiken så då anmälde han bandet till tävlingen Musik Direkt. Fast då hade bandet inget namn och inga låtar.

– Vi hade en månad på oss att få ihop tio minuter musik, berättar Joel.

Det var dock inga större problem och bandet tog sig till länsfinal i Kalmar. Nu har bandet spelat in de låtar som de tävlade med i Musik Direkt och tryckt en demo.

I kväll har Stim stipendieutdelning i Stockholm men eftersom det är på en måndag kommer David Svenson och Joel Sterckx inte att närvara. Pengarna från stipendiet kommer användas till resor och annat som bandet behöver och alla bandmedlemmarna är glada över utmärkelsen.

– Det är lite kul att tänka att några på Stim har suttit och lyssnat på det här, säger Anton Lord.

Wombawomba

Genre: Instrumental progressiv rock.

Bandmedlemmar: Joel Sterckx, gitarr, David Svenson, keyboard, Jakob Bergsten, bas, Anton Lord, trummor.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.