De ska få Nalle att brumma igen

När Oskarshamn om tre år firar 150-årsjubileum ska också den gamla bogserbåten Nalle kunna gå för egen maskin.
Oskarshamn • Publicerad 19 maj 2003
Varje söndag samlas mellan fem och tio idealister för att hjälpa till med renoveringen av s/s Nalle. Föreningen s/s Nalles ordförande Anders Österman höll på att måla när OT kon ned till varvet där bogserbåten nu ligger. I bakgrunden gick Göran "Gösen" Nilsson loss med en slipmaskin. FOTO: PER HAMMENVIK
Varje söndag samlas mellan fem och tio idealister för att hjälpa till med renoveringen av s/s Nalle. Föreningen s/s Nalles ordförande Anders Österman höll på att måla när OT kon ned till varvet där bogserbåten nu ligger. I bakgrunden gick Göran "Gösen" Nilsson loss med en slipmaskin. FOTO: PER HAMMENVIKFoto: 

- Men redan denna sommar hoppas vi kunna visa upp fartyget i samband med hamnfestivalen,säger Anders Österman, ordförande i Föreningen s/s Nalle.

Varje söndag samlas mellan fem och tio enstusiaster för att arbeta med renoveringen av s/s Nalle som byggdes på Oskarshamns varv för 80 år sedan och nyligen förklarades K-märkt. Just nu ligger Nalle på Oskarshamns varv för reparationer av maskin.

- Det är något vi inte kan klarar själva, framhåller Anders Österman.

Visas på hamnfestivalen

Han berättar att det finns nästan hur mycket som helst att göra på den gamla båten. Övre däcket har rivits bort. Balkarna som det vilade på håller nu på att slipas och målas. Styrhytten finns i ett skjul på land och ska göras i ordning. Bland annat ska den få nya dörrar.

- Vi hade en ambition att få i gång maskinen redan till sommaren. Men arbetet har tagit mycket längre tid än vi trodde.

Anders Österman hoppas dock att man ska bli så pass klara till sommaren att det 80 år gamla bogserångfartyget ska kunna visas upp till exempel i samband med hamnfestivalen.

- Men till Oskarshamns 150-års jubileum 2006 hoppas jag att Nalle ska kunna gå för egen maskin och att vi ska kunna göra lite rundturer. Några av våra sponsorer har ju önskemål om att få komma ut på sjön med fartyget.

Renoveringen kostar mycket pengar, trots många ideella insatser. Men Anders Österman kan glädja sig ått att föreningen får allt fler medlemmar.

- Det finns flera som har valt att betala tusen kronor på en gång för att bli ständiga medlemmar. Men man kan också betala en medlemsavgift på 100 kronor i månaden.

Sedan Nalle blev k-märkt har föreningen också sökt pengar från Riksantikvarieämbetet. Men ännu vet man inte hur mycket pengar man kan få.

lEIF LUNDQVIST

leif.lundqvist@barometern.se

0491-872 55

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.