Annons

De efterlyser fler praoplatser

Företagens intresse av att ta emot praoelever minskar. Nu hoppas studie- och yrkesvägledarna vid högstadieskolorna att fler ska ger ungdomarna chansen att praktisera.
Oskarshamn • Publicerad 30 augusti 2013
PeO Hossmark vid FCO, Företagscentrum, tillsammans med studie- och yrkesvägledarna Agneta Andersson, Annika Karlsson och Sofia Lindster som vill slår ett slag för praon, praktisk arbetslivsorientering.
PeO Hossmark vid FCO, Företagscentrum, tillsammans med studie- och yrkesvägledarna Agneta Andersson, Annika Karlsson och Sofia Lindster som vill slår ett slag för praon, praktisk arbetslivsorientering.Foto: Roger Carlsson

Ett utskick från skolorna för några veckor sedan visade att flera inte svarat på om de kan tänka sig att ta emot praoelever.

Av 200 arbetsgivare svarade 31 ja, 16 nej medan resten inte svarade alls.

Annons

– Tyvärr visar det här att det är svårt att hitta företag som tar emot praktikanter. Men vi hoppas att fler ska höra av sig, säger Annika Karlsson, studie- och yrkesvägledare vid Kristinebergsskolan.

På torsdagen träffade Annika Karlsson och hennes kollegor Agneta Andersson Vallhallaskolan, och Sofia Lindster, Rödsleskolan, PeO Hossmark vid Företagscentrum, FCO, för att diskutera skolans prao.

– Det finns säkert förklaringar till varför en del är osäkra. Men det är bra om man ger ungdomarna möjlighet att komma ut och se hur det är i arbetslivet. Båda tjänar på det i en förlängning, säger han.

I Oskarshamn har eleverna i åttan och nian en praovecka per årskurs. I vissa kommuner har man tvingats slopa praktikveckorna.

– Så långt ska det inte behöva gå här. Vi har flera företag som är villiga att ta emot ungdomar men kan vi få fler med på det här så skulle det underlätta, säger studie- och yrkesvägledarna.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons