Circle Resort-utställningen måste göras om

Utställningen av detaljplanen för miljardprojektet Circle Resort i Figeholm måste göras om.
Oskarshamn • Publicerad 15 oktober 2010

– Det blev så många förändringar efter första utställningen, så det nya förslaget måste också ställas ut, säger samhällsbyggnadschefen Bodil Liedberg-Jönsson.

– Vi har också fört samtal med danske ägaren Christian Wendelboe och han är beredd att gå många av synpunkterna till mötes. Däremot var han väl lite bekymrad över att det tar ytterligare en månad innan planen kan godkännas och de kan gå vidare, säger hon.

Det är nya planarkitekten Emma Larsson som fått uppdraget att göra om planskissen sedan Josef Wårdsäter slutat.

Förändringarna börjar med rena språkliga ändringar. Istället för begreppet bruttoarea införs formuleringen "högsta sammanlagda byggnadsarean". På ren svenska innebär det hur byggytan är på marken, vilket innebär att andravåningen inte räknas in.

– Totala blir byggarean omfattar tjugo procent av den yta som går att bebygga, berättar Emma Larsson.

Grannarna vid Påkhäradsvägen i Högskulla har klagat på att bebyggelsen kan komma för nära. Det innebär att den prickade marken mot det hållet nu utökas med 25 meter. Det är en yta som alltså inte får bebyggas.

Även efter golfklubbens inlaga har förändringar skett som innebär att planens gräns där förskjuts cirka 50 meter.

Högsta byggnaden på området blir centrumbyggnaden som blir cirka 15 meter hög på högsta punkten. Det motsvarar höjden på ett femvåningshus.

De 300 - 350 fritidshus som planeras på området får maximalt ha två våningar och vara åtta meter höga.

Det blir naturmark runt dessa och alltså inga gräsmattor. Det regleras genom att tomterna blir mycket små.

– I praktiken handlar det om att kunna gå runt huset och måla det, säger Bodil Liedberg-Jönsson.

Cirka tio yttranden kom in om planen och den nya utställningen börjar nu på lördag och pågår fram till den 13 november.

– Vi skjuter på samhällsbyggnadsnämndens novembersammanträde för att kunna besluta om planen. Den 13 december blir det nya kommunfullmäktige som får fatta beslut, säger Bodil Liedberg-Jönsson.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.