Chaufför dog efter bråk – vännen åtalas

Bråket mellan två lastbilschaufförer som slutade med att en av männen avled får nu sitt rättsliga efterspel.
Oskarshamn • Publicerad 13 maj 2014

En 45-årig man åtalas - för grov misshandel.

Brottsrubriceringen var tidigare misshandel/grovt vållande till annans död. Men när kammaråklagare Thomas Hagman på måndagen ansökte om stämning vid Kalmar tingsrätt valde han att enbart väcka åtal för grov misshandel.

– Det finns en förklaring till det, säger Thomas Hagman när OT ringer för att få en kommentar till hans val av åtalspunkt.

– Jag har precis fått ett muntligt utlåtande efter den rättsmedicinska undersökningen. Av rapporten framgår att det inte går att slå fast att mannen dog till följd av misshandeln. Det är tvärtom så att rättsläkaren anser att det inte är sannolikt. Och med ett sådant utlåtande som grund var det inte läge att gå fram med något annat än just grov misshandel, säger Hagman.

Enligt de kontakter han haft med rättsläkaren hade mannen sedan tidigare ett försvagat blodkärl i huvudet.

Det här är uppgifter som inte finns med i förundersökningen. Varför?

– Jag har fått det presenterat för mig muntligt. Normalt sett inväntar jag den skriftliga rapporten innan jag väcker åtal. Men jag har pratat med försvaret och med tanke på att mannen suttit häktad sedan i mitten av mars så kändes det angeläget att inte dra ut på det här längre än nödvändigt, säger Thomas Hagman.

Bråket mellan de båda lastbilchaufförerna inträffade på en uppställningsplats i Oskarshamn natten till den 15 mars i år. De båda männen som kände varandra blev osams och det hela slutade i ett våldsamt slagsmål där en av männen blev sparkad och slagen i huvudet. Han hamnade på sjukhus där det konstatades att han ådragit sig två frakturer och en hjärnblödning. Några dygn senare blev mannen utskriven men han avled sedan måndagen den 17 mars.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.