Byggebo vann striden mot förre VD:n i skiljenämnden

Byggebos förre VD Mats Adelgren förlorade skiljedomen mot sin tidigare arbetsgivare Byggebo. Han får också betala Byggebos rättegångskostnader på 414 000 kronor plus sina egna.
Oskarshamn • Publicerad 13 juni 2010

Däremot får Byggebo betala själva skiljeförfarandet, som kostat cirka en halv miljon kronor. Det var också i enlighet med Mats Adelgrens anställningskontrakt.

Mats Adelgren är besviken. Han hade krävt cirka åtta miljoner kronor i ersättning och byggde sin talan på det anställningskontrakt han hade med Byggebo där avgångsvederlag skulle utgå i fall han slutade i förtid.

Nu blev det så eftersom han avskedades sedan revisorerna funnit att han tankat bensin för 315 000 kronor utan att redovisa det. Pengar han betalat tillbaka.

Skiljenämnden menar att han brustit mot sin lojalitetsplikt då han heller inte tagit upp all ersättning till förmånsbeskattning.

– Det här kändes inte bra. Nu måste jag gå igenom domen med min advokat. Jag har svårt att förstå hur de kunde komma fram till det här beslutet. Det känns också som det strider mot det anställningsavtal jag har att jag ska betala Byggebos rättegångskostnader, säger Mats Adelgren.

– Även om det känns surt får jag svälja det och gå vidare och lägga allt bakom mig. Det blev ett tråkigt avslut efter 23 år i företaget, säger han.

Domen är en slutpunkt. Den går inte att överklaga, mer än i de delar som handlar om ombudens ersättningar.

Mats Adelgren, 60 år, bor numera i Borgholm där han driver ett eget fastighetsbolag vid sidan av pensionärslivet.

– Jag har också lite andra uppdrag, berättar han.

Nyligen meddelades att åklagaren lagt ned den polisanmälan Byggebos styrelse gjort mot Mats Adelgren för bensinfifflet.

– Därmed blev skiljedomen än mer anmärkningsvärd, menar han.

Byggebos styrelseordförande Åke Nilsson vill inte kommentera domen än.

– Det beslut som nått vårt ombud var inte komplett. Det saknades sidor. Dessutom anser vi inte beskedet är klart förrän domen nått bolaget. Men på måndag kan det bli aktuellt.

– Vi vill också undersöka hur vi ska hantera offentlighet. Inte för att dölja, men det finns tydligen ett avgörande i högsta instans vi måste fundera över. Vi vill inte råka ut för skadeståndskrav för att vi lämnat ut information som inte är offentlig, säger Åke Nilsson.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.