Annons

"Bra om Byggebos dominans bröts"

– Det vore bara bra om Byggebos starka dominans på fastighetsmarknaden bröts och gick ner till mer normala nivåer som i andra kommuner. Då skulle allt fungera bättre.
Oskarshamn • Publicerad 29 oktober 2009

Det säger Lars-Erik Lindström, vd för Loggens Fastighets AB som äger två fastigheter i Oskarshamn.

– Vi har haft fler fastigheter i Oskarshamn tidigare, men valt att dra oss ur en del eftersom det ser ut som det gör med Byggebos och kommunens dominans.

Annons

Det var i måndagens OT berättade vi om de nya EU-reglerna, som kan slå undan benen för Byggebos dominans i Oskarshamn.

– Normalt sett brukar allmännyttan äga cirka 30 till 40 procent av hyresbostäderna i en kommun. I Oskarshamn har det ju varit uppemot 80 procent. Det har gjort att Oskarshamn inte fick några goda år under högkonjunkturen. Då byggdes det mycket både i Kalmar och Västervik. I Oskarshamn stod det stilla och inget byggdes.

– En fördel kanske det har och det är att nya projekt inte driver upp hyresnivåerna. Men blir ju heller ingen utveckling, menar Lars-Erik Lindström.

– Misstag begicks historiskt när Kristineberg byggdes alldeles för stort. Sedan gjordes samma misstag om i välvilja när området rustades upp för cirka 20 år sedan.

Absolut största privata fastighetsägaren i Oskarshamn är Kuststaden AB med femhundra lägenheter och cirka hundra lokaler. Nästan hälften av lägenheterna har tidigare varit i Byggebos ägo.

– Långsiktigt har nog Byggebo svårt att möta de nya kraven på kapitaliseringen. Andra alternativet med bara socialt boende blir nog heller inget bra, säger Patrick Johansson vid Kuststadens Fastigheter AB.

Byggebo har alltid fått stämpeln på sig att driva upp hyrorna. Både Patrick Johansson och Lars-Erik Lindström tycker hyresnivåerna och höjningarna under senare år varit mer återhållsamma och bara speglar kostnadshöjningar inom branschen.

– De vilar på grundläggande fakta som kan kontrolleras, säger Patrick Johansson

Är ni beredda på att köpa fastigheter av Byggebo om de ska sälja ut mer?

– Vi jobbar för tillväxt av Kuststaden Fastigheter, säger Patrick Johansson.

Annons

Det är allmänt känt inom hela branschen att Kristineberg vållar Byggebo förluster på mellan 15 och 20 miljoner kronor årligen.

Är ni beredda att köpa Kristineberg?

– Det skulle vi inte klara. Vi vill satsa mer centralt med vår utveckling och tillväxt, säger Patrick Johansson.

Fastighetsägare Marko Raiskio pustar när han funderar över hur Byggebo kan anpassa sig till de nya EU - reglerna.

– Enda lösningen jag ser är att de ombildar stora delar av beståndet till bostadsrättsföreningar. Då skulle de få bäst betalt per kvadratmeter. Någon annan väg ut är svårt att se, säger Marko Raiskio.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons