Bortsprungen "varg" tittade fram på tipp

Den misstänkta varg som varit synlig i och omkring Oskarshamn de senaste dagarna är jämthunden Bams, 1,5 år, från Broby - i Skåne.
Oskarshamn • Publicerad 14 november 2003
Jämthunden Bams, som på avstånd kan misstas för en varg, hittades på torsdagsförmiddagen efter att ha varit försvunnen i fjorton dagar.
Jämthunden Bams, som på avstånd kan misstas för en varg, hittades på torsdagsförmiddagen efter att ha varit försvunnen i fjorton dagar.Foto: 
Ett par blåsningar i en tomhylsa lockade fram Bams.
Ett par blåsningar i en tomhylsa lockade fram Bams.Foto: 

På torsdagsförmiddagen förenades Bams och hans husse, Birger Andersson från Broby, på Oskarshamns sopstation Storskogen.

Efter nära fjorton dagars sökande, och säkert 200 mils åkande i bil runt om i Småland, föll det stora glädjetårar ned på husses kinder när Bams, lika glad, kom springande mot honom.

Några blåsningar räckte

Det räckte med bara ett par blåsningar i en tomhylsa för att Bams snabbt skulle ge sig till känna och komma fram på soptippen, där han höll till hela torsdagsmorgonen.

- Det är en känsla som inte går att beskriva, säger Birger Andersson samtidigt som rösten håller på att svika honom.

- Det har varit hemska dagar som gått och jag har inte kunnat göra någonting. All lust till något annat än att försöka hitta Bams har varit fullständigt borta, berättar han.

Oskarshamns-Tidningen var med i det ögonblick som det strävsamma jaktparet träffades igen.

Det var den 1 november som Bams försvann i samband med en älgjakt i Kosta.

- Han gick i väg med älg så långt pejlen nådde. Efter att vi tagit en matpaus och skulle pejla in honom igen, gav pejlen inget utslag, berättar Birger Andersson, som då trodde att det var något fel på pejlen.

Den första natten Bams var borta låg han sedan ensam kvar i jaktstugan i Kosta medan jaktkamraterna åkte hem.

- Sedan har det blivit många mil i bilen och många resor fram och tillbaka mellan Broby och Småland. Så fort jag hört talas om att det setts "varg" någonstans, har jag gett mig i väg.

Fick tips av vän

- Jag försökte också få in efterlysningar i både Sveriges Radio Kalmar, Kronoberg och Jönköping, men det gick inte, berättar Birger Andersson.

Men på torsdagen gav ett tips från en vän, som läst i tidningen om observationer av misstänkt varg i Oskarshamn, resultat.

- Jag tog med mig pejlen och gav mig i väg från Skåne direkt på morgonen och tog kontakt med lantbrukaren Lars Wyckman, som stod omnämnd i artikeln.

När Birger Andersson anlände till Påskallavik fanns Oskarshamns-Tidningen på plats vid sopstationen i Storskogen, där Bams varit synlig hela morgonen. Samtidigt ringde Lars Wyckman tidningen och berättade att Bams husse var på väg för att leta i trakterna kring hans gård i Sörvik.

Från Storskogen kunde sedan tidningen ringa upp Birger Andersson och dirigera honom till sopstationen.

Lyckan var total. Husse och hund var återförenade och kunde efter en fika på redaktionen på Trädgårdsgatan återvända till Skåne. Och firandet började ganska omgående.

- Jag ska stanna vid första bästa korvkiosk så han får äta ett ordentligt skrovmål, sade en överlycklig Birger Andersson när han tillsammans med sin Bams gav sig i väg.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.