Bombhundar sökte igenom O3

Bombhundar söker numera igenom alla kärnkraftverk och dess anläggningar efter revisioner.
Oskarshamn • Publicerad 27 november 2010

I mitten av november kom det två bombhundar med bombtekniker från Stockholmspolisen och sökte igenom O 3:an.

Det är OKG:s personaltidning Kärnpunkten som berättar hur det gick till när de två labradorerna Hero och Buse genomsökte anläggningen.

Hundar som normal söker igenom lokalerna innan nobelmiddagar, EU-toppmöten och liknande förutom de uppgifter de får när det kommer olika bomblarm i samhället.

Att söka av kärnkraftverk blir lite speciellt för hundarna. På kontrollerad sida får de liksom människor skyddas, men istället för skoskydd handlar det om tasskydd. Under den tiden de är inom kontrollerat område ska de helst heller inte ligga eller sitta.

Om hundarna blir kontaminerade blir det hundtvätt och byte av tasskydd. Enligt bombteknikerna händer det inte så ofta att hundarna kontamineras, men tasskydden blir ofta nedsmutsade.

Bombteknikerna har som krav att områdena som ska avsökas är väl sanerade från slipspån, kabelrester och annat skräp så att hundarna inte skadas. De har viktiga samhällsuppgifter och är även familjemedlemmar.

I Sverige finns femton bombhundar hos polisen. De är stationerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.