Bojkotthot i ishallen

Oskarshamns pressfotografer är på krigsstigen. Nu hotar stadens båda tidningar med bildbojkott av IKO:s hemmamatcher - om inte fotografernas arbetsmiljö blir säkrare.
- De får ställa sig bakom plexit, säger fritidschefen Christer Holmgren.
Oskarshamn • Publicerad 3 februari 2006
OT:s Per Hammenvik, Nyheternas Tomas Königsson och övriga pressfotografer i stan är missnöjda med arbetsförhållandena i ishallen. FOTO: ROGER CARLSSON
OT:s Per Hammenvik, Nyheternas Tomas Königsson och övriga pressfotografer i stan är missnöjda med arbetsförhållandena i ishallen. FOTO: ROGER CARLSSONFoto: ROGER CARLSSON

Ända sedan ishallen stod klar inför förra säsongen har det pågått en debatt mellan IKO, kommunen och fotograferna på Oskarshamns-Tidningen och Nyheterna, om var fotograferna ska ha sina arbetsplatser under matcherna.

- Vi har haft en dialog en längre tid och trodde att allt löst sig i höstas när vi fick löfte om andra platser. Men det har fortfarande inte hänt något, säger OT:s fotograf Roger Carlsson.

Fotohål i plexiglaset Fotografernas önskemål är i första hand att få så kallade fotobås på yttersidorna av spelarbåsen, samt ett antal fotohål i plexiglaset. Som det är nu ska samtliga fotografer samsas på en trång yta mellan spelarbåsen.

- Dessutom är det en farlig arbetsmiljö. För att kunna plåta ordentligt måste man stå ända framme vid sargkanten eftersom spelarna skymmer. Det händer titt som tätt att det kommer puckar och klubbor flygande - man hinner inte se dem, säger Roger Carlsson.

Problemet accentuerades vid derbymatchen mellan IKO och Växjö i onsdags, då det var fyra fotografer på plats.

- Det är åtminstone två för mycket på den lilla ytan. Jag och Tomas Königsson (Nyheternas fotograf) var en hårsmån från att träffas av en puck, den gick mellan oss, säger OT-fotografen Per Hammenvik.

På torsdagen skickade Oskarshamns-Tidningen och Nyheterna en gemensam skrivelse - underskriven av nyhetscheferna Karin Ahlgren och Lotta Lindqvist - till företrädare för kommunen, där tidningarna hotar med bildbojkott till nästa säsong om inte fotoförutsättningarna förbättras.

Är bojkott rätt väg att gå?

- Det är verkligen inget vi önskar och det vore synd om läsarna skulle få vita rutor i stället för bilder i tidningen. Men det är oacceptabelt att skicka våra fotografer till ishallen under nuvarande förhållanden. Vi kan inte riskera livet på dem, säger Karin Ahlgren.

Tar lätt på kritiken Fritidschefen Christer Holmgren tar lätt på kritiken:

- Vi kommer definitivt inte göra något åt det här under den här säsongen. Hallen är byggd efter "Ishall 2000" och där finns inga fotoplatser inritade.

- Jag kommer ta upp det när anläggningsägarna och förbundet träffas den 7 mars för att se hur de har det i andra hallar. Visar det sig att det ser ungefär likadant ut på andra platser förstår jag inte vitsen med att ändra här heller.

Fotograferna säger att de inte känner sig säkra på sin arbetsplats - kommentar?

- Då får de ställa sig bakom plexit, jag har sett att det står fotografer där och vad jag förstått blir det bilder därifrån också, sedan om det blir bra eller dåliga bilder är inte jag rätt man att avgöra. Vi har även spärrat av en del på ståplatsläktaren där fotograferna kan stå. Jag vet inte ens om man får ta upp hål i plexit.

Något som OT:s fotografer kollade upp under torsdagen.

- Jag ringde till fotograferna på Corren i Linköping och de har luckor i plexit som de plåtar i genom, så uppenbarligen får man det, säger Roger Carlsson.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.