Bländad bilförare i tågkrock

- Jag såg inte att det var rött på grund av solen. Jag vet inte ens om jag hann se tåget när det kom. Allt gick så fort.
Oskarshamn • Publicerad 9 mars 2006
Bilföraren var nästan över järnvägsövergången men bilen träffades med stor kraft i bakpartiet som mer eller mindre      mosades.
FOTO: ROGER CARLSSON
Bilföraren var nästan över järnvägsövergången men bilen träffades med stor kraft i bakpartiet som mer eller mindre mosades. FOTO: ROGER CARLSSONFoto: 

Det berättar en man som i sin bil på onsdagsförmiddagen blev påkörd av ett godståg i Möckhult, väster om Oskarshamn. Han klarade sig utan synliga fysiska skador.

Däremot var han direkt efter olyckan chockad, men ville trots detta inte följa med ambulans till sjukhus.

Olyckan inträffade när han var på väg från Möckhult mot Oskarshamn. Samtidigt kom ett godståg med ett 70 ton tungt lok och elva vagnar bakom sig från Berga.

Bilen hade nästan kommit över järnvägsövergången, men träffades i den bakre delen av de framrusande loket.

- Det talas ibland om änglavakt i sådana här sammanhang, men i det här fallet är det verkligen befogat, sade en erfaren brandman från räddningstjänsten

i Oskarshamn som fanns på plats, men i praktiken inte behövde ingripa med mer än att flytta den skadade bilen åt sidan.

Kraftig smäll Enligt vittnen på platsen fungerade såväl ljud- som ljussignalerna vid tillfället.

- Jag hörde hur det plingade och sedan kom det plötsligt en kraftig smäll. Då förstod jag att det hänt något vid övergången, säger en kvinna som bor strax intill.

Samtidigt berättar hon att det nu för tiden är omöjligt att hålla reda på när tågen kommer. Passagerartrafiken har helt upphört och numera passerar endast godståg, för det mesta högst två gånger om dagen, en gång till Oskarshamn och en gång från Oskarshamn.

Dödsolycka tidigare - Men det sker oregelbundet och därmed är det svårt att hålla reda på tiderna, som vi kunde förr, säger kvinnan som inte vill framträda med namn.

Enligt föraren av bilen sken solen så starkt mot ljussignalen att det var omöjligt för honom att se att den lyste rött.

Vid samma järnvägsövergång har tidigare en dödsolycka inträffat, då föraren av en mjölkbil omkom efter kollision med ett tåg.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.