Billigast att flytta i Högsby

I Kalmar län är det billigast att flytta i Högsby kommun. Den latenta flyttskatten där ligger på 7 500 kronor jämfört med 139 588 kronor i Oskarshamns kommun.
Oskarshamn • Publicerad 12 maj 2014

De flyttskatter som skulle betalas vid köp och försäljning av ett genomsnittligt småhus varierar mellan kommunerna i Kalmar län, visar en sammanställning från Villaägarnas riksförbund. Säljaren betalar kapitalvinstskatt och i vissa fall ränta på uppskjuten skatt. Köparen betalar skatt på lagfart och pantbrev.

– Flyttskatterna leder till att allt för många bor kvar i ett boende som inte passar dem, eftersom ett nytt boende skulle bli dyrare än det gamla när väl skatterna är betalade. Detta sänker rörligheten på bostadsmarknaden, driver upp priserna och gör det svårare för alla att hitta ett passande boende, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Den låga rörligheten gör bland annat att nybyggandet minskar.

I länet har Kalmar kommun den högsta latenta flyttskatten, 285 277 kronor för ett genomsnittligt småhus, följt av Mörbylånga och Borgholm där flyttskatten ligger på cirka 225 000 kronor.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.