Åtalsanmälan mot kärnkraftverket

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) anmäler Oskarshamns Kraftgrupp (OKG) till åklagare.
Oskarshamn • Publicerad 27 juni 2012
Foto: Scanpix

OKG, som driver Oskarshamns kärnkraftverk, uppges ha anlitat underentreprenörer för arbeten på kärnkraftverket, utan att dessa först godkänts av SSM. Enligt anmälan kan detta vara ett brott mot kärntekniklagen eller mot myndighetens föreskrifter.

Leif Karlsson, enhetschef på SSM, skriver i ett pressmeddelande att det rör sig om ett stort antal uppdragstagare som anlitats sedan början av 2011.

I ett pressmeddelande medger OKG att det förekommit brister i företagets administrativa rutiner, som bland annat medfört att man de två senaste åren inte fullgjort sin plikt att anmäla underleverantörer till SSM. OKG medger dessutom att förvaringen av ett preparat med lågaktivt material inte bokförts enligt reglerna.

"Jag ser allvarligt på att vi vid flera tillfällen noterar brister i den del av vår kärnverksamhet som inbegriper rutiner, inklusive hanteringen av radioaktivt material", förklarar vd Johan Svenningsson i pressmeddelandet.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.