Årets lucia tar det med ro

Årets lucia i Oskarshamn är en lugn typ. Det är värre med hennes moster. Det framgick tydligt när det var dags att avslöja vem som fått flest röster i årets luciaomröstning.
Oskarshamn • Publicerad 7 december 2005
Kristin Bohman, 19-årig Oskarshamnstjej, fick flest röster i omröstningen om Oskarshamns lucia 2005. Här har hon just fått beskedet av Lottie Erlandsson, IFK Oskarshamn, samt Gerd Hemmingsson, Oskarshamns-Tidningen.
FOTO: OLLE NILSSON
Kristin Bohman, 19-årig Oskarshamnstjej, fick flest röster i omröstningen om Oskarshamns lucia 2005. Här har hon just fått beskedet av Lottie Erlandsson, IFK Oskarshamn, samt Gerd Hemmingsson, Oskarshamns-Tidningen. FOTO: OLLE NILSSONFoto: 

2005 års lucia i Oskarshamn är 19-åriga Kristin Bohman, som arbetar i klädbutiken Vero Moda. Strax efter lunch på tisdagen stegade en delegation från arrangörerna IFK Oskarshamn och Oskarshamns-Tidningen in på hennes jobb med blommor och gratulationer.

Fällde inga tårar Läser man tidigare års artiklar om nyblivna lucior, tycks det vara obligatoriskt med mer eller mindre kraftiga gråtattacker hos de utsedda, men Kristin Bohman höll sig lugn och inga tårar trillade på hennes kinder. Däremot blev hon mycket glad.

- Det känns verkligen jättekul, var första kommentaren från Kristin Bohman.

Moster anmälde henne Först att gratulera var moster Malin Ericson, som var den som anmälde Kristin Bohman till luciaomröstningen från början. Redan då var Kristin Bohman tveksam till om hon skulle vara med, så till den milda grad att det tog något dygn att övertala henne.

- Jag var osäker, men nu är jag såklart glad att jag sa ja. Vi har så kul ihop alla tjejerna, de andra är jättegulliga, säger hon.

Moster Malin Ericson som förestår butiken där Kristin Bohman arbetar, gick genast och hämtade en flaska champagne att avnjutas efter stängningsdags.

- Jag har inte sovit en blund i natt, berättar hon.

Troligen delade hon sitt öde med övriga sex luciakandidater, som fått veta att om de inte hört något före klockan l4 under tisdagen, så hade de inte blivit Oskarshamns lucia. Men Kristin Bohman drabbades inte av sömnlöshet.

- Jag trodde jag skulle vara mer nervös inför den här dagen, men det har inte varit så farligt, säger hon.

Länge sedan sist Det är inte första gången Kristin Bohman tar på sig en luciakrona. Men det var länge sedan sist.

- Jag tror jag var lucia någon gång i lågstadiet, säger hon innan det är dags att gå och ringa ett samtal för att berätta att hon blivit Oskarshamns lucia.

Men vem fick då äran att ta emot detta viktiga telefonsamtal?

- Mamma förstås, säger Oskarshamns lucia 2005.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.