Anser inte att politikern ska få ersättning

Åklagaren anser inte att den kvinnliga politikern från Oskarshamn har rätt till mer ersättning.
Oskarshamn • Publicerad 2 mars 2010

Politikern satt anhållen i tre dygn i maj 2009. Hon åtalades senare i ett större narkotikamål. Kalmar tingsrätt friade henne för medhjälp till grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Även hovrätten ansåg att kvinnans förklaringar till det som hänt var trovärdiga. Däremot dömdes hon till böter för häleri.

Kvinnan fick ersättning för en del av rättegångsomkostnaderna och vände sig i december till Justitiekanslern med en begäran om ytterligare 194 450 kronor. 100 000 kronor avser lidande för den publicitet som blev kring politikern. Inte minst sedan polisen gick ut med bilder på guldsmycken eftersom man misstänkte att de var stulna - vilket de inte var.

Åklagare Gunilla Öhlin skriver i sitt yttrande till JK att hon inte anser att politikern bör få mer ersättning eftersom de omständigheter som framförs beaktades av tingsrätten i domen mot kvinnan.

Anette Swärd
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.