Älskade trädet i Ernemar måste sågas ned – är ”en säkerhetsrisk”

Ett älskat träd är snart borta. Den lutande tallen på en klippa i Ernemar – Oskarshamns mest fotograferade träd – är i så dåligt skick att den nu anses vara en fara för allmänheten. Därför måste tallen omgående sågas ned.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Oskarshamn • Publicerad 1 april 2023 • Uppdaterad 4 april 2023
Den lutande tallen – som den såg ut under sina glansdagar. Arkivbild
Den lutande tallen – som den såg ut under sina glansdagar. ArkivbildFoto: Jan Brunby

För många oskarshamnare har trädet blivit synonymt med Ernemar. Den lutande tallen är också synnerligen flitigt fotograferad i sociala medier, oavsett årstid och tid på dygnet.

Men nu är det bråttom för den som vill hinna se eller dokumentera trädet en sista gång.

Under de senaste åren har nämligen tallen angripits av röta, vilket gjort att trädet nu anses utgöra en direkt fara för allmänheten – och därför ska det sågas ned.

– Det stämmer. Tallen har blivit en säkerhetsrisk. Jag har förstått att trädet är mycket omtyckt i Oskarshamn, men tyvärr måste det tas ned, bekräftar Inge Thall, pressansvarig på den nyinstiftade Myndigheten för skogsavverkning, för Oskarshamns-Tidningen.

Han berättar att en incident under förra veckan blev helt avgörande för beslutet.

– Vi har haft några mindre incidenter tidigare. Men i förra veckan hade det kunnat sluta riktigt illa då en större gren bröts av och var nära att träffa en kanotist som befann sig precis nedanför trädet. Lyckligtvis slog grenen ned i vattnet i stället, säger Inge Thall.

Han förklarar att tallens säregna och karaktäristiska lutning med tiden har blivit själva problemet.

– Lutningen gör att rötterna har frilagts mer och mer för varje år. Det har i sin tur lett till att tallen angripits av röta och nu ser vi konsekvenserna. Flera grenar är i mycket dåligt skick. Det är bara en tidsfråga innan hela trädet rasar i sjön.

”Under tiden motorsågarna är i gång kommer det inte gå att ta sig över bron. Men vi har ordnat så att den som ändå vill ta sig ut till piren kan få åka en roddbåt som avgår från småbåtshamnen i Ernemar en gång i halvtimmen.”
Inge Thall, pressansvarig på den nyinstiftade Myndigheten för skogsavverkning

Enligt Inge Thall kommer det illa åtgångna trädet att sågas ned redan i dag, lördag, 1 april. Han berättar att det är ett komplicerat arbete som väntar – därför kommer bron över till Ernemarpiren, det populära promenadstråket, att spärras av under flera timmar på förmiddagen.

– Den kraftiga lutningen gör det svårt att komma till ordentligt och därför behöver vi, av säkerhetsskäl, stänga av ett stort område intill trädet. Under tiden motorsågarna är i gång kommer det inte gå att ta sig över bron. Men vi har ordnat så att den som ändå vill ta sig ut till piren kan få åka en roddbåt som avgår från småbåtshamnen i Ernemar en gång i halvtimmen, säger Inge Thall.

Jan BrunbySkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.