Allt fler behöver hjälp med ekonomin

Hittills i år har nästan lika många som under hela förra året bett om hjälp med att ordna sin ekonomi.
Oskarshamn • Publicerad 28 juni 2012
Michael Edlund är förste socialsekreterare och Monica Källström, budget- och skuldrådgivare. Foto: Roger Carlsson
Michael Edlund är förste socialsekreterare och Monica Källström, budget- och skuldrådgivare. Foto: Roger CarlssonFoto: Roger Carlsson

Förra året vände sig 57 personer till kommunens budget- och skuldrådgivare. De senaste månaderna har allt fler hört av sig och bara under årets fem första månader var det nästan lika många som tog kontakt för första gången som under hela förra året, 41 jämfört med 49.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Men tendensen är densamma över hela landet, säger rådgivare Monica Källström.

Det är hon och Michael Edlund, förste socialsekreterare, som möter dem som vill ha hjälp med att ta itu med ett växande skuldberg, eller att göra en budget för att få koll på ekonomin. De finns för alla i såväl Oskarshamn som Högsby kommun.

En av anledningarna till ökningen kan vara lågkonjunkturen och arbetslöshet.

– Många av de som kommer säger att de skulle ha gjort det för länge sedan. Men att de inte orkat ta tag i det. Man känner ångest, skam och skuld, berättar Monica Källström.

– Det viktiga är att man får upp ögonen för att det går att göra något. De flesta får börja med ekonomiskt repareringsarbete – få koll på utgifterna och betala löpande utgifter, säger Michael Edlund.

Där tror de att tv-programmet Lyxfällan kan vara en väckarklocka. Det är fler som sitter i samma sits och det går att göra något åt det.

Även om det kanske inte alltid kan sluta lika rosenrött som det verkar göra på tv. Ofta är det en lång process. Många har slutat att öppna breven med räkningar och inkasso och vet inte hur stora skulderna är. Ett andra steg är att ta kontakt med kreditgivarna för att göra upp avbetalningsplaner. Det kan dock försvåras av att man har ärenden hos kronofogden.

När det är riktigt illa ekonomiskt kan man ansöka om skuldsanering.

Men efter en dom i Högsta Domstolen 2010 är det betydligt svårare att få igenom.

Anette Swärd
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.