Annons

Akuten åter nedläggningshotad

Landstinget fortsätter sin ekonomiska kräftgång.
Nu hotas akutverksamheten i Oskarshamn av nedläggning.
Oskarshamn • Publicerad 19 juni 2003

Den senaste prognosen pekar på att landstinget under 2003 kommer att göra ett underskott på 102 miljoner kronor, en ökning av underskottet med fyra miljoner kronor på bara några få veckor.

- Vårt problem är inte att vi har för höga kostnader. Tvärtom, vi har visat oss vara nästan världsbäst i konsten att sänka kostnader. Det är vår volym som är för stor, konstaterar landstingsdirektör Johan Assarsson.

Annons

Just Johan Assarsson är mannen som just nu går igenom hela landstingets verksamhet för att i september presentera en arsenal av tänkbara sparobjekt.

300 miljoner kronor

Totalt ska Johan Assarsson presentera sparförslag omfattande 300 miljoner kronor, av dessa förslag ska landstingspolitikerna välja ut besparingar motsvarande 200 miljoner kronor.

- Vi måste titta på verksamheterna vi driver, vi måste lägga ned verksamheter. Det kommer att bli en tuff utmaning för politikerna att förändra den struktur vårt landsting har i dag, är beskedet från Johan Assarsson.

För att nå sparmålet på 200 miljoner kronor måste 6-7 procent av landstingets verksamhet i dag rationaliseras bort. Något Johan Assarsson ser som fullt möjligt.

Och i sitt arbete att ta fram tänkbara sparförslag bryr han sig inte ett dugg om att den borgerliga landstingsmajoriteten har lovat att länet ska ha kvar tre akutsjukhus.

- Jag kommer i mitt förslag att lyfta fram akutverksamheten i Oskarshamn som en möjlig besparing. Förslaget kommer att beröra hela akutverksamheten, men framför allt den kirurgiska verksamheten.

- I Sverige i dag finns 65 sjukhus med full akutverksamhet, det vill säga medicinsk, kirurgisk och ortopedisk akutverksamhet. Av dessa 65 sjukhus ligger tre i Kalmar län. Det innebär att vi som har knappt 2,5 procent av landets befolkning har ungefär 5 procent av akutsjukhusen, förklarar Johan Assarsson.

Primärvårdens öppettider

Andra delar som kan bli aktuella för nedskärningar är primärvårdens öppettider.

Annons

- Har vi råd att ha öppet utanför schematid? frågar sig Johan Assarsson.

Även sjukhusen i Kalmar och Västervik berörs av sparpaketet.

- Jag ska studera möjligheten att införa länsgemensamma kliniker. De kan då vara placerade på olika sjukhus.

I grund och botten finns det dock en viktig ingrediens i sparpaketet som ska förverkligas oavsett vilka beslut som tas.

Landstinget kommer att rejält minska sin personalstyrka.

- Ungefär 80 procent av våra kostnader är personalkostnader. Det går inte att gå förbi personalminskningar om vi ska klara av att uppnå sparmålet, säger Johan Assarsson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons