75 öre mer i skatt
Skattehöjningen ger omkring 30 miljoner kronor till i intäkter. Vilket i ett slag mer än halverar sparbetinget för de kommande två åren på över 52 miljoner kronor.
V och s är inte riktigt överens om hur de nya skatteintäkterna ska fördelas eller var besparingarna som ändå måste göras ska ske. Men de är överens om skattehöjningen på 75 öre. Vilket innebär att det nu finns politisk majoritet för att höja skatten.
"Kan klaras utan höjning"
Den borgerliga oppositionen ratar tanken på skattehöjning. Än så länge, är väl bäst att tillägga. Kristdemokraternas gruppledare Elisabeth Englund utesluter
i varje fall inte möjligheten.
- Vi bedömer att sparbetinget som lagts kan klaras utan skattehöjning. Först då alla andra möjligheter är uttömda är vi beredda att diskutera skattehöjning, säger hon.
Kd har gått ihop med centern och folkpartiet om ett gemensamt förslag till ekonomiska ramar. Deras förslag bygger på att 44 av sparbetingets 52 miljoner ska klaras hem.
Moderaterna står fast vid sparbetinget och efterlyser dessutom den genomlysning av ekonomin som utlovats.
Sparbetinget "inte realistiskt"
Miljöpartiet ligger också kvar på sparbetinget, men påpekar i kommentarerna att sparbetinget på några punkter "inte är realistiskt".
Samtliga partier har fått kort betänketid. Torsdagen var sista dagen att lämna in förslagen till ekonomiska ramar för de närmaste två åren. Därför är också partiernas företrädare försiktiga med detaljer om vad det ska sparas på och vad som kan
räddas med en skattehöjning. Ingen vill föregripa nämndernas behandling av de nya ramarna och till exempel peka ut vilken eller vilka skolor som kan komma att läggas ned, med undantag av vänsterpartiet som säger nej till nedläggning av fler skolor.
Pengarna ska gå till skolan
- Pengarna ska gå rakt in i skolan och vården, deklarerar Bo Malm (v).
Vänstern vill med skattehöjningen krympa socialnämndens sparbeting från 16 miljoner ner till 3 miljoner. Av skolans sparbeting på 23 miljoner blir det 5 miljoner kvar. Vänstern vill också befria tekniska förvaltningen från nya besparingar.
- Vi menar att vi kan klara det här utan att lägga ner några skolor och bevara Charlottagården och Humlegården, säger han.
V räknar in besparingar på 13,5 miljoner kronor på minskade lokalytor under två år. S är inte lika optimistiskt. De lägger sig på en nivå som är några miljoner lägre. Samma sak gäller nivån på den ekonomiska reserv partierna vill lägga undan till oförutsedda utgifter.
- Vi har gjort lite olika bedömningar. Vi vill vara försiktiga, kommenterar socialdemokraternas ordförande i Oskarshamn, Lis Lyrbo.
Det märks i s förslag till ramar. Skolan ska spara 14 miljoner kronor i stället för 23 och socialnämnden 10,5 istället för 16 miljoner på två år.
Inte bara bromsa
Men s vill inte bara bromsa. På en punkt vill man gasa också. Det gäller "multihallen" som med dagens ekonomiska förutsättningar krympt till "sportanläggning". S vill skjuta till 4,5 miljoner kronor till driften av sportanläggningar.
Än dröjer alltså beskeden om vad de föreslagna nya ramarna ska innebära i den kommunala verksamheten, till exempel vilka skolor och gruppboenden som kan komma att läggas ner.
Två skolor har i alla fall fått fribrev av de styrande socialdemokraterna, Nova och kommunala musikskolan.