42 miljoner satsas på sjukhuset

Landstingspolitikerna i det närmaste tävlade i vem som var mest positiv till det stora investeringsprogrammet för länets tre sjukhus.
Oskarshamn • Publicerad 3 mars 2006

Sammanlagt var investeringspaketet värt över 400 miljoner kronor.

? I Västervik byggs lokalerna för ögon och administration om under 2006.

Året därpå görs framförallt en satsning på att bygga om akuten och ambulanshallen. Även en rad andra avdelningar får ombyggda lokaler. Kostnad 117 miljoner kronor.

? 187 miljoner kronor satsas på länssjukhuset

i Kalmar. För de pengarna byggs nya lokaler för bland annat intensivvård, endoskopi och onkologi. Därtill kommer rivning av ett hus och ombyggnation av flera avdelningar.

? På sjukhuset i Oskarshamn bygger man om fem operationssalar. Totalt satsas 42 miljoner kronor på sjukhuset.

Landstingsrådet Anders Andersson var påtagligt nöjd när han kommenterade satsningen från talarstolen.

- Investeringarna innebär viktiga markeringar bland annat för Västervik som akutsjukhus i norra Småland. Med investeringarna i Oskarshamn gör vi ett utropstecken av det som varit ett frågetecken

i tio-femton år. Vi ska ha tre sjukhus i länet.

Nya salar Oppositionen markerade att de var för paketet, och de påminde om att de på ett tidigt stadium påpekat behovet av nya operationssalar i Oskarshamn.

En stridsfråga fanns ändå. Socialdemokraterna och vänsterpartiet ville satsa fem miljoner kronor på att bygga lokaler för en närvårdscentral - en plats där nya metoder för nära, lokal vård ska testas.

Gick i taket De borgerliga partierna verkade tycka att förslaget var bra, men man vill skjuta på beslutet till budgetberedningen för kommande år. Det fick partierna på vänstersidan att gå i taket.

- Erkänn ni tycker att det är ett bra förslag. Ni är bara sura för att ni inte kom på det själva. Nu försöker ni skjuta på beslutet så att ni kan skriva fram ett eget förslag, sade Johnny Petersson (v).

Några pengar till att bygga en närvårdscentral blev det inte vid torsdagsmötet. Däremot ska förslaget tas upp inför den budget som ska tas i höst.

Ulrik Alvarsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.