En 29-årig utländsk medborgare häktades på fredagen som på sannolika skäl misstänkt för rånet i en villa i Orrängen på onsdagen, då bland annat en 14-årig pojke bakbands.
Oskarshamn • Publicerad 8 november 2003

Häktningsförhandlingen tog drygt en timme efter en del problem med tolkfrågan, eftersom 29-åringen talar ett språk som har omkring 60 olika dialekter. Så småningom inleddes häktningsförhandlingen och kammaråklagaren Linda Sjöstedt började inför öppna dörrar redogöra för vad mannen misstänks för. Men efter en stund uppmärksammades hon av en kriminalare på att två journalister fanns med i stora salen i tingshuset i Oskarshamn.

Först då begärde hon omedelbart stängda dörrar, på grund av utredningsskäl, vilket häktningsdomaren också gick med på. Linda Sjöstedt ville ha mannen häktad för grovt rån, men när häktningsförhandlingen var över meddelade rådmannen Nils Frödeberg att han beslutat att häkta honom som på sannolika skäl misstänkt enbart för rån.

Mannnen själv förnekade brott, men eftersom han nu häktades lär åklagaren ha trumf på hand inför åtalet, som ska vara väckt senast den 21 november.

Både åklagare och polis är förtegna om vad som kommit fram under den hittills gjorda utredningen. Men den 14-årige pojken bör ha kunnat peka ut mannen, om det genomförts någon konfrontation. Men inte ens det vill åklagare eller polis uttala sig om.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.