29-åring åtalas för grovt rån

Den 29-årige utländske man som misstänks för att ha hotat och bundit en 14-årig pojke, när han var ensam hemma i en villa i Oskarshamn, och sedan stal en mängd värdeföremål och kontanter, åtalas för grovt rån.
Oskarshamn • Publicerad 26 november 2003

I dag, onsdag, väcker kammaråklagaren Linda Sjöstedt åtalet vid tingsrätten i Oskars-

hamn.

Av detta framgår att den 29-årige mannen inte bara hotade pojken med en kniv, utan att han också utövade våld mot honom.

"Våldet och hotet bestod i att 29-åringen bakifrån fattade halsgrepp om pojken och hotade honom genom att hålla en kniv precis framför hans hals", skriver Linda Sjöstedt i sin stämningsansökan.

Viftade med kniv hela tiden

Av denna framgår också att 29-åringen höll fast pojken och ledde honom från köket till ett sovrum, där han drog ned honom på en säng. Hela tiden viftade 29-åringen med kniven framför pojken.

I sovrummet band han ihop pojkens fötter, drog sedan hans armar bak på ryggen och band ihop handlederna, som han slutligen band ihop med fötterna.

I samband med detta blev pojken också dragen i håret samtidigt som han fick en munkavle i form av tygstycken, som 29-åringen stoppade in i hans mun. När allt detta var gjort lade han ett täcke över pojken, som vid det laget var dödsförskräckt.

I villan kunde 29-åringen sedan i lugn och ro söka igenom alla utrymmen, och kom förutom flera värdeförmål också över kontanter, allt till ett värde av drygt 25 000 kronor.

Som bevisning i målet kommer pojken att höras vid rättegången, i första hand genom videoinspelade förhör på en och en halv timme. Detta med anledning av hans ringa ålder. Men åklagaren begär också att efter videouppspelningen få ställa kompletterande frågor till 14-åringen.

Förnekar rån

29-åringen förnekar att det är han som ligger bakom rånet och att han inte ens varit där.

Men att han varit i området vid den aktuella tidpunkten hoppas Linda Sjöstedt styrka med ett vittne, som stött ihop med en "tiggare" på Idrottsvägen, inte långt från brottsplatsen på Hökvägen i bostadsområdet Orrängen.

En "tiggarlapp" som lämnades fram, när den ensamme pojken öppnade dörren för den misstänkte 29-åringen, har tagits

i beslag. Den åberopas också som bevis av åklagaren, som för övrigt yrkar på att 29-åringen ska utvisas.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.