1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

20 miljoner satsas på åtgärder som ska stötta lokalt näringsliv

Luncher på stan till gymnasieungdomar och handlingshjälp till alla som är äldre än 70 år.
Det är två av insatserna som Oskarshamns kommun nu gör med anledning av coronaviruset.
Fler väntas under våren.
Pengarna som gymnasieungdomarna får ska i första hand användas till att köpa lunch på stan.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det var på tisdagen som kommunledningen meddelade att man tagit beslut om en rad åtgärder som ska stötta det lokala näringslivet samt föreningslivet som just nu befinner sig i en tuff situation.

– Jag tror att vi har prickat in flera bra insatser, säger kommunalråd Andreas Erlandsson (S).

Den första åtgärden handlar om att de gymnasieungdomar som nu pluggar hemifrån ska få ett kort som laddas med 75 kronor per dag och som kan användas på restauranger och butiker i stan.

”Det gör det möjligt för ungdomarna att få ett lagat mål mat varje dag även att skolan är stängd. Samtidigt stöttar denna insats näringslivet”, står det i pressmeddelandet som samtliga partier i kommunfullmäktige i Oskarshamn står bakom.

I första hand är pengarna tänkta till mat men kortet går att använda i alla butiker som är anslutna till Handel Oskarshamn.

– Vad eleverna väljer att köpa, om det är take-away, billig pasta och korv eller en tröja spelar inte så stor roll för oss, det viktiga är att de handlar, menar Andreas Erlandsson som också poängterar att de butiker som inte är anslutna till köpmannaföreningen ska bli erbjudna det.

Korten ska tas fram under veckan och skickas hem till 1 070 elever senast fredag. På måndag börjar korten att gälla. Kostnaden för kommunen landar på 400 000 kronor per vecka och om åtgärden blir kvar hela terminen ut blir prislappen omkring fyra miljoner.

Alla som är 70 år eller äldre ska få handlingshjälp om de vill ha det.
Foto: Audun Braastad/NTB/TT

Hela stödpaketet omfattar 20 miljoner kronor och fler insatser kan bli aktuella. Men först ska ärendet behandlas i kommunfullmäktige den 6 april.

– För att besluta om fler åtgärder måste vi vänta in fullmäktiges beslut men det finns alltså mer pengar att ta av och vi kommer att ha fler möten med partierna framöver, säger Andreas Erlandsson.

En annan åtgärd är att kommunen ska engagera frivilliga och samordna handlingshjälp till personer som är 70 år och äldre.

”Alla ska kunna få hjälp att handla”, utlovar kommunen som också anser att de lokala initiativ som redan genomförts ska uppmuntras.

En åtgärd som börjar gälla omedelbart är att inköp som de kommunala verksamheterna har planerat att göra under året ska, i den mån det är möjligt, tidigareläggas och köpas lokalt. För att uppmuntra fler att att handla lunch på restaurang så stängs även cafeterian Fnyket i stadshuset.

Vad det gäller föreningslivet så har Oskarshamns kommun meddelat att man är villig att köpa Oskarshamns AIK:s anläggning. Det köpet finansieras inte av pengarna i stödpaketet. Däremot kommer två miljoner kronor att avsättas för att kompensera kommunens föreningar för uteblivna intäkter på grund av coronaviruset.

Läs mer

Öland

Därför får inte södra Öland vara med i Solligan

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Förlusten mot Lindome

Magplask för OAIK: ”Går inte att bara ställa ut skorna”

Laget utklassade borta mot Lindome IF.

Recension

Finstämd start för Kul på Krusen med Familjen Sträng

Stråkensemblen Familjen Sträng spelade både Bach och glassbils-låten.

Nybro

Fler bevakningskameror ska stoppa stöket vid stationen

Kommunen vill sätta upp två till kameror vid stationen i Nybro.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”

Högsby kommun

Kommunchef på Youtube med egen coronalåt: ”1000 visningar direkt”

Kommunchefen med många strängar på sin lyra har spelat in en egen låt.