15-årig pojke riskerar åtal

Det var en 15-årig pojke som sköt mot en 14-årig flicka under måndagen på Rödsleskolan.
Nu kan både pojken och föräldrarna ställas till ansvar.
Oskarshamn • Publicerad 7 maj 2014
Foto: 

–?Flickan upplevde smärta. Därför har vi satt en brottsrubricering för misshandel. Vi ska också utreda brott mot vapenlagen, säger förundersökningsledare Anders Hultman vid Oskarshamnspolisen.

Han berättar också att polismyndigheten underrättat socialförvaltningen om ärendet eftersom det rör sig om en underårig, men en ungdomar som fyllt 15 år är också straffansvariga.

–?Vi har nu upprättat en förundersökning där vi hört inblandade. Det rör sig om drabbade, vittnen och misstänkt, säger Anders Hultman.

Han berättar att den här typen av händelser blir allt vanligare. Polisen har ny­ligen utrett en händelse i Västervik på en skola och även i Mönsterås har det förekommit.

– I Mönsterås handlade det om underåriga så där leder det inte till åtal utan andra åtgärder med socialen och skolan, påpekar Anders Hultman.

Soft airguns kan vara skräckinjagande då de ofta ser ut som vanliga vapen. Särskilt för de som inga detaljkunskaper har eller känner sig pressade.

– Det krävs tillstånd från polisen för de som är under 18 år om de ska inneha soft airguns. Det är också vårdnadshavarens ansvar att dessa vapen hålls inlåsta.

– Men det är inte samma hårda som regler för jaktvapen och ammunition, säger Anders Hultman.

Det han säger är att även föräldrarna kan bli straffansvariga för det som har hänt.

– Vi får se vad utredningen visar när den blir klar och åklagare ska ta ställning, säger Anders Hultman.

På Rödsleskolan hölls under tisdagen möte med personalen.

– Jag vill inte kalla det ett krismöte, men vi har diskuterat vad som hänt och oron har lyfts där. Så det har varit en lugn stämning i alla fall och skolarbetet har ­fungerat, säger rektor Stephan Nykvist.

– Men det är många spekulationer och oklarheter.

Han hade dock inte fått mer information från polisen under tisdagen, vilket han upplever som ett bekymmer för att kunna informera rätt.

Den 6 maj 2014.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.