Webb-tv: Fängslande kväll för bokälskare

Publiken i Borgholm hade en fängslande bokkväll.
De fick höra om en polis utan minne, ett gäng åldriga rånare, en stalker och en knippe unga jägarinnor.
Se klippet längst ner under texten.
Öland • Publicerad 14 maj 2014
Borgholms bokafton. Catharina Ingelman Sundberg, Tove Folkesson och Åsa Hellberg berättade om sina senaste romaner.
Borgholms bokafton. Catharina Ingelman Sundberg, Tove Folkesson och Åsa Hellberg berättade om sina senaste romaner.Foto: Sofia Hedman
Anders de la Motte läste ett stycke ur romanen Memorandom.
Anders de la Motte läste ett stycke ur romanen Memorandom.Foto: Sofia Hedman
Publiken lyssnade och skrattade om vartannat.
Publiken lyssnade och skrattade om vartannat.Foto: Sofia Hedman

Borgholms bokhandels första bok­handel får nog betecknas som succé. Publiktillströmningen var god och stämningen var god.

De fyra författarna Catharina Inelman Sundberg, Åsa Hellberg, Anders de la Motte och Tove Folkesson lyckades tillsammans med moderatorn Ulf Wickbom locka fram många skratt och applåder från lyssnarna.

– Nej, det är inte fel på mikrofonerna. Jag talar skånska, sade Anders de la Motte för den förtjusta publiken.

Han är en före detta polis som skriver spännings­romaner och han förklarade att han har stor nytta av sitt tidigare yrke.

– Jag kan använda detaljer som jag vet stämmer med verkligheten. Sedan utelämnar jag sådant som att det tar fyra timmar att skriva en rapport. Det är inte så roligt att läsa, sa han.

Brottets bana är också ämnet för Catharina Ingelman Sundbergs böcker. Hon är marinarkeologen som dykt på Kronan och som tyckte att det var för tråkigt att skriva och läsa doktorsavhandlingar.

Hennes senaste romaner handlar om en pensionärsliga. De är fyllda med humor, men har samtidigt en allvarlig underton.

– Jag skrev den för att jag blev så arg över hur det fungerar på äldreboendena. Jag jämförde med hur fångar har det, och därför tänkte jag att mina pensionärer skulle begå brott. Så får de en trevlig ålderdom.

Åsa Hellberg berättade att hon började skriva sent i livet, men att hon alltid varit bra på att berätta historier. Hon har haft nytta av all terapi hon gått i och hennes romaner är ”glada böcker om kvinnor som fyllt 50”.

– Mina böcker är enkla och alla mina karaktärer har drag av mig.

Tove Folkesson, som nyligen debuterat med Kalmars Jägarinnor var sist ut denna kväll. Hon började skriva sin roman en natt då hon hade sittplats på tåget.

– Jag var väldigt nervös att min roman skulle uppfattas som en platt historia om några tjejer som åker runt och super. Men recensenterna läste den på det sätt jag hoppats.

 

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.