Vindkraft ger ekonomisk medvind

Att satsa pengar på vindkraft är lönsamt.
- Jag har aldrig ångrat att jag köpte andelar i bolaget.
Öland • Publicerad 4 januari 2003

Det säger Rolf Hellberg, som var med och startade bolaget Ölandsvind AB. 1991 köpte bolaget det första av sina tre vindkraftverk och ölänningarna fick köpa andelar i bolaget. Det finns 300 andelar. För tolv år sedan var de värda 500 kronor styck och för varje andel fick de även låna ut 5 000 kronor till bolaget.

I dag är båda summorna halverade.

- Vi har i princip tio procent ränta på insatt kapital. Räntan går tillbaka till bolaget.

Omsätter mer än tidigare år

Ölandsvind AB:s senaste bokslut visar en omsättning på

858 000 kronor vilket kan jämföras med året innan, 697 000 kronor. Resultatet för bokslutsdisposition är 331 000 kronor och året innan 114 000 kronor.

En titt i backspegeln och Rolf Hellberg konstaterar att det var en bra affär att satsa på vindkraft. Ju högre elpriser desto mer eftertraktad är energin.

- I dag säljer vi en kilowatt-timme för 74 öre och just nu när det blåser sju meter per sekund producerar varje vindsnurra 100 kilowatt per timme, säger Rolf Hellberg.

Cirka 80 personer är andelsägare i bolaget och förhoppningen är att bolaget ska kunna utöka vindkraftsparken med de övriga fem snurrorna som finns i Grönhögen. 1991 kostade ett vindkraftverk två miljoner kronor och har i dag en maxkapacitet på 225 kilowatt per timme. De nya, som producerar runt 600 kilowatt per timme, kostar fem miljoner kronor och tankar finns på att byta de gamla.

Går det verkligen att sälja

ett gammalt vindkraftverk?

- Jodå, visst finns marknaden. Numera är det privatpersoner som är intresserade av att sätta upp ett eget. Jag har själv haft funderingar på att bygga ett, säger Rolf Hellberg.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.