Vikingaskatt i Färjestaden

Att hitta spår från stenåldern i Färjestaden är ingen konst. Men en silverskatt från vikingatid – det är något speciellt. – Med öländska mått mätt är den unik, säger antikvarien Jenny Sundström.
Öland • Publicerad 6 oktober 2011
Stavarna och klimparna av silver fungerade som dåtidens pengar och användes vid handel. Det var vikten som avgjorde dess värde.
Stavarna och klimparna av silver fungerade som dåtidens pengar och användes vid handel. Det var vikten som avgjorde dess värde.Foto: Linnea Uddenmyr

Vikingarnas skatt röjdes av vägbygge

I tisdags började den arkeologiska undersökningen vid Björnhovda, i Färjestaden, där kommunen planerar att bygga nya Möllstorpsgatan.

Redan första dagen stötte man på det speciella fyndet.

– Det är en skatt från vikingatiden med några mynt och smycken, säger länsstyrelsen antikvarie Jenny Sundström.

Området har delvis undersökts tidigare, då har man bland annat hittat yxor fast från en helt annan tidsålder.

– Färjestaden har en lång historia och vi har hittat flera fynd från stenåldern. På den här platsen finns det inget annat än skatten som tyder på vikingatid, säger Jenny Sundström.

Men att det är silver från vikingatiden råder det ingen tvekan om. Mynten och silverklimparna användes vid handel, men inte som dagens pengar.

– Det var vikten i silver som avgjorde värdet, säger Alex Gill, arkeolog.

Skatter från vikingatiden finns det ganska mycket av både i Sverige – framför allt på Gotland – och ute i Europa. På Öland är de däremot mer sällsynta.

Hur och varför skatten hamnat där den hamnat är ännu oklart. Kanske kan grävningar ge svaret på frågan.

– Det spännande är att försöka förstå sammanhanget. Hittar vi till exempel djurben så kan det ha varit en offerplats, säger Alex Gill.

Nu ska skatten upp till Stockholms universitet för att undersökas och dateras mer exakt. Vad som händer sedan är upp till Riksantikvarieämbetet att bestämma.

– Jag hoppas verkligen att vi får ha den här på länsmuseet, säger Jenny Sundström.

Sträckte sig från sent 700-tal till cirka 1100 e.Kr.

Kallas i andra delar av Europa för tidig medeltid.

Var en tid då Skandinaviens befolkning ökade och man lärde sig skeppsbygge.

Kommer från ”viking” som tros ha haft betydelsen ”krigsman” eller ”plundrar”, alltså inte det som vikingarna främst sysslade med – handel.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.