Varning utfärdad – så påverkas trafiken under motorfesten på Öland

Det finns all anledning att planera sin körning lite extra om man ska närma sig Öland första veckoslutet i juni. American Days på Lundegårds förutspås locka mängder av fordon och besökare – vilket kommer att pressa både vägnät och trafikanter.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar/Öland • Publicerad fredag 13:29 • Uppdaterad idag 07:23
Amerikanska bilar och besökare i mängder från hela landet intar Öland första helgen i juni.
Amerikanska bilar och besökare i mängder från hela landet intar Öland första helgen i juni.Foto: Mark Hanlon

I ett gemensamt pressmeddelande förvarnar nu Trafikverket och polismyndigheten för vad som väntas 1–4 juni när det nya stora motoreventet hålls på Öland. Polisen kommer då att öka sin närvaro kring evenemanget.

– Räkna med att det kraftigt kommer att påverka trafiken till och från Öland och norra Öland under vissa tider, framför allt i början och slutet av evenemanget. Vi rekommenderar att besökare använder sig av ordinarie väg 136 på Öland. Mindre vägar används bland annat av långsamtgående lantbruksfordon den här tiden på året och vägarna kan även visa sig vara helt avstängda. För den som ska längre norrut kan väg 137 på den östra sidan av ön också användas, säger Sofia Eriksson, kommunpolisen på Öland.

Sofia Eriksson, kommunpolis på Öland.
Sofia Eriksson, kommunpolis på Öland.Foto: David Winberg

Polisen kommer att genomföra trafikkontroller både på och i anslutning till Öland, bland annat för att kontrollera nykterheten. De fick en chans att trimma in rutinerna förra året då mängder av motorcyklar kom till ön vid motsvarande period under den stora Harley Davidson-träffen, som lockade runt 10 000 besökare, även den på Lundegårds.

Då genomfördes kontroller redan vid påfarten till Ölandsbron och polisens mobila arrest placerades i anslutning till festivalen.

ÅTERBLICK: Så såg det ut vid HD-träffen förra året:

Aktörerna manar trafikanterna på, till och från Öland till extra lugn och tålamod – och ber ölänningarna själva att i första hand inte ge sig ut på vägarna om de inte måste.

– Vi har inga direkta arbeten i gång på Öland som kommer att påverka framkomligheten i någon större omfattning under evenemanget. För långväga besökare kan jag tipsa om ett par större vägarbeten som kan förlänga restiden. På E22 mellan Lösen och Jämjö bygger vi för fullt och på väg 40 mellan Nässjö och Eksjö pågår ett annat större arbete som kan skapa köer. Jag vill uppmana alla bilister att dämpa farten och köra på ett sätt som gör vägarbetsplatsen säker för dig som bilist, andra trafikanter och för de som jobbar med att bygga en trafiksäker väg, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

American Days

Trafikverkets och polisens råd till trafikanter

✓ Förvänta dig köer.

✓ Var uppmärksam på tillfälliga vägvisningar.

✓ Om det blir stopp i trafiken, kör in så långt till höger du kan så att utryckningsfordon kan komma förbi.

✓ Om stoppet blir långvarigt, ta det lugnt och lyssna på Trafikradion.

✓ Om du måste gå ur bilen – gå absolut inte ut på körbanan.

✓ Håll hastighet och avstånd.

✓ Ta inga riskfyllda beslut som äventyrar trafiksäkerheten för dig själv eller andra trafikanter.

✓ För dig som bor på Öland med omnejd – låt bilen stå hemma om du inte absolut måste resa.

✓ De stora trafikströmmarna kommer troligen att inträffa före och efter evenemanget.

✓ Kör inte onykter! Du utsätter dig själv och andra för fara. Dessutom är det olagligt.

Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.