Annons

Världsarvet hotas

Världsarv eller vindkraft? Unescos tyngsta remissinstans gör tummen ner för vindkraftsetablering om Öland vill behålla sitt världsarv.
Öland • Publicerad 24 oktober 2013

2000 blev södra Ölands odlingslandskap utsett till Sveriges 15:e världsarv. Platsen ansågs vara av global angelägenhet och viktig att bevara för framtiden. Men även om den är av viktig för världen är det inte säkert att den är så viktig lokalt. I slutet på september skickade Icomos, som är det rådgivande organet till Unesco, ett yttrande till riksantikvarie­ämbetet där man var ganska tydlig med att en etablering av vindkraft på alvaret hotar världsarvsstatusen. Det har bara hänt två gånger tidigare att ett land blivit av med världsarvsstatus.

– Vad som händer? Ja, inget annat än att Sverige går från 15 till 14 världsarv. Det är nog ingen som vill se det hända, säger Maria Wikman världsarvssamordnare på riksantikvarieämbetet.

Annons

Det som hotar världsarvsstatusen är planerna på att bygga sex 130 meter höga vindkraftverk vid Albrunna. Myndigheten har också skickat brevet vidare till Mörbylånga kommun.

– Vi väntar på någon form av reaktion från Mörbylånga kommun, säger Maria Wikman.

Å ena sidan vore det pinsamt för Mörbylånga att bli av med ett världsarv, det är riket inte kommunen som skickade in ansökan, men det handlar samtidigt om att utveckla södra Öland och ta hand om näringslivet. Cementa och företaget O2 är de som vill bygga, de lämnade in bygglovansökan redan för två år sedan.

– Just nu håller vi på att sammanställa alla synpunkter och åsikter, säger Kent Ingvarsson (M) kommunalråd.

Är du beredd att offra världsarvet till förmån för vindkraften?

– Nej och jag tror inte det ska behövas, vindkraft och världsarv kan nog samexistera.

Men Icomos uttrycker det ganska klart att det inte går?

– Jag skulle inte kalla dem för ett remissorgan snarare en lobbyorganisation. Området får heller inte bli någon relik, det måste utvecklas. Vi kommer att redovisa vår synpunkt till Riksantikvarieämbetet snart.

Världsarv kan förlora sin status av Världsarvskommittén om området inte sköts korrekt.

Först sätter dock kommittén upp objektet på sin lista över hotade världsarv och försöker därefter förhandla med de lokala myndigheterna.

Om man misslyckas lösa situationen återkallar kommittén dess status. Två gånger har det hänt.

2007 förlorade Omans Arabiska antilopreservat sin status. Strykningen skedde i enlighet med Omans regerings önskemål, då denna reducerat reservatets areal med 90 procent efter att olja hittats på platsen.

2009 förlorade Elbes dalgång i Dresden sin status på grund av Waldschlößchenbron som byggdes i dalen. Strykningen föregicks av en lång och utdragen kamp mellan Dresdens lokala myndigheter för bron och deras motståndare.

Det finns i dag 962 världsarv i 157 länder.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons