Uppgörelse gav 800 000

Den segdragna tvisten mellan lantbrukaren Nils-Olof Olsson i Bröttorp och Länsförsäkringar är avgjord.
Öland • Publicerad 29 januari 2003

Innan målet skulle avgöras av Kalmar tingsrätt nådde parterna en förlikning. Enligt denna ska försäkringsbolaget betala ett skadestånd på 800 000 kronor till Nils-Olof Olsson. Vardera parten ska svara för sina kostnader i målet.

Sommaren 1989 totalfördes Bröttorpsbondens stallbyggnad i en våldsam brand. Byggnaden var försäkrad och efter diskussioner med Länsförsäkringar uppfördes ett nytt stall på samma plats.

Skadan för innebrunna djur, förstörda produkter och inventarier reglerades i sin helhet av försäkringsbolaget, däremot gavs ingen ersättning för driftstörningen, enligt den stämningsansökan som Nils-Olof Olsson lämnat in till tingsrätten.

Tvingades sälja djur

De djur som befann sig på bete på branddagen tvingades Nils-Olof Olsson att sälja 1991. Ungdjuren hade innan dess stått hos bönder i trakten men eftersom han fortfarande saknade ett stall kunde han inte ha dem kvar längre.

Kort efter att återuppbyggnaden börjat våren 1990 anmälde Nils-Olof Olsson betänkligheter ifråga om bygget, bland annat rörande grundläggning och mark- och schacktarabeten. Han krävde korrigeringar, menförsäkringsbolaget hade motsatt uppfattning. Sedan dess har ärendet varit föremål för tvist.

Nils-Olof Olsson hävdade genom sitt ombud att han inte fått en fullgod ersättningsbyggnad och krävde även ersättning för driftsstörningar. Oenigheten ledde slutligen till att han skickade tillbaka nyckeln till byggnaden som sedan stått outnyttjad.

1999 satte Nils-Olof Olsson ytterligare press på Länsförsäkringar. I en stämningsansökan till Kalmar tingsrätt krävde han bolaget på sex miljoner kronor.

I ett försök att nå en frivillig uppgörelse anlitades för några år sedan en rådman vid Göteborgs tingsrätt som medlare i tvisten. Resultatet blev alltså en förlikning som ger Nils-Olof Olsson 800 000 kronor.

Kan inte kommentera

I och med förlikningen, kan Nils-Olof Olsson nu renovera ladugården och har möjlighet att återuppta djurhållningen.

- Det stämmer. Men jag kan inte kommentera förlikningen eller berätta om hur det har varit de här åren. Det ingår i uppgörelsen, säger Nils-Olof Olsson.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.