Torgkiosken nära få en ny ägare

Nu finns det en intressent som vill ta över Kenneth på Torget i Borgholm och en affärsuppgörelse är nära.
Öland • Publicerad 9 januari 2013
Inom en vecka kan det bli klart med ny ägare till ­Kenneth på Torget i Borgholm och det är Andreas Matzke som vill ta över gatuköket.Foto: Bo Lundquist
Inom en vecka kan det bli klart med ny ägare till ­Kenneth på Torget i Borgholm och det är Andreas Matzke som vill ta över gatuköket.Foto: Bo LundquistFoto: Bo Lundquist

– Vi håller på att förhandla men inget är färdigt och vi har inte kommit överrens om något köpe­avtal. Kanske blir allt klart inom en vecka. Men vi är intresserade att ta över och det kommer i så fall att ske under vintern, säger Andreas Matzke, 41 år, bosatt i Borgholm.

Intressenten har tidigare drivit bland annat Lotsutkiken i Kalmar, bensinmacken vid kamelfarmen på Öland och verksamhet i Djupvik. Nu driver han Matzke Handel och Produktion i Borgholm.

Ägaren till gatuköket på torget är Kenneth Sunesson. Han har länge aviserat att han kan tänka sig att sälja rörelsen och lokalerna till en intressent. Den pågående förhandlingen vill han inte kommentera i nuläget.

Diskussioner har tidigare också förts med kommunägda Borgholm Energi AB om att kommunen eventuellt ska ta över byggnaden för att göra om den till en Bistro för uthyrning eller försäljning, men så ser det inte ut att bli.

Om köpet fullföljs och Andreas Matzke tar över, så följer också tomträttsavtalet med Borgholms kommun med i affären. Det avtalet löpte ut 2009, men förlängdes då automatiskt med 20 år och gäller således ett bra tag framöver. De offentliga toaletterna i byggnaden regleras genom servitut för skötseln.

Det är Borgholms Energi AB som bevakar tomträttsavtalen och sköter om faktureringen till dem som har sådana avtal med kommunen.

– Jag har träffat intressenten någon gång före jul och vi har haft en genomgång av ?ärendet. Tomträttsavtalet är i princip likställt med att äga den kommunala marken så länge avtalet gäller, säger vd Benny Wennberg på Borgholms Energi AB.

– Jag ser inga problem med tomträttsavtalet för att överta rörelsen, utan det fortsätter att löpa. När tillträdet blir klart ska jag göra en del förbättrings­arbeten invändigt och byta ut viss köksutrustning. Kanske ska vi utöka något, men jag vill inte skruva upp förväntningarna, utan ytterligare eventuella investeringar får komma i nästa steg. Först ska vi förhandla färdigt innan jag vill uttala mig mer om framtiden för rörelsen, säger Andreas Matzke.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.