"Tålamod det enda som gäller"

Han ska lösa Flakebölemorden. Men det kommer att ta tid. ”Vi har bara börjat”, säger Jan Karlsson.
Öland • Publicerad 18 januari 2013
Utredningen av dubbelmordet på Öland i december kommer att ta tid. Polisen har genomfört 165 förhör och ytterligare hundratals väntar, enligt Jan Karlsson, kriminalkommissarie vid riksmordkommissionen som stöder Kalmarpolisen i utredningen.
Utredningen av dubbelmordet på Öland i december kommer att ta tid. Polisen har genomfört 165 förhör och ytterligare hundratals väntar, enligt Jan Karlsson, kriminalkommissarie vid riksmordkommissionen som stöder Kalmarpolisen i utredningen.Foto: Johanna Eriksson

Gärningsmannen lyckades förstöra nästan all teknisk bevisning genom att tända eld på garaget där paret låg mördat. I lågorna förvandlades mordutredningen från en ordinär utredning till en mycket svår.

– Det finns bara en lösning på morden. Det är förhör, förhör och åter förhör, säger Jan Karlsson.

Han kom till Kalmar polisstation den 18 december, innan obducenten ens klargjort att paret hade mördats. Sedan dess har hans kollega Allan Emretsson från Riks­mord också anslutit.

Jan Karlsson är känd för sitt näst intill fotografiska minne, men framhåller en annan egenskap som sin främsta.

– Jag är väldigt bra på att hålla reda på papper.

Hans medverkan i Flakeböleutredningen handlar framför allt om att läsa förhör – hittills har det blivit 165 stycken.

Har ni någon misstänkt?

– Nej.

Har ni något motiv?

– Det är ointressant så här tidigt i utredningen. Vi jobbar brett. Det är ett misstag att smalna av för tidigt, säger??Jan Karlsson.

Jan Karlsson veckopendlar för tillfället mellan Sand­viken och Kalmar. Kvällarna på hotellet i Kalmar tillbringar han med en bok. På morgonen innan jobbat försöker han ta en promenad.

Livet är olikt från det vi ser i kriminalserier. Mordgåtor bli inte lösta under buller och bång eller genom en snilleblixt. Jan Karlsson suckar lätt åt Barometerns fråga om hur fallet ska ”knäckas”.

– Tålamod är det enda som gäller. Vi samlar systematiskt in uppgifter och analyserar dem.

Hur genomförs ett bra förhör?

– Den förhörde berättar själv. Gärna i köket, inte i dörren. Det gäller att etablera en relation.

Fäster du någon vikt vid byskvallret?

– Nej. Men det ger oss mycket att lyssna på människor. Vi vill ha fakta – men vi vill också höra människors tankar. Det gäller att vara en bra lyssnare som utredare.

Jan Karlsson har jobbat med mord i 30 år. Han har sett mördade barn, styckmord och våldtäktsoffer.

Har du blivit cynisk av allt våld du utrett?

– Nej. Drivkraften att lösa mord är baserad på empati. Jag har suttit och druckit kaffe med många anhöriga. Det är där jag hittar energi.

Så cynism förstör proffsigheten?

– Precis.

Jan Karlsson har besökt mordplatsen i Flakeböle. Där finns det nedbrunna garaget och den orörda vita villan.

– Det har brunnit väldigt mycket. Det kan jag säga.

Blev paret mördat i garaget?

– Det verkar så.

Så det finns inte en massa tekniska bevis i villan?

– Det mesta i bevisväg har försvunnit i branden.

Men det finns en punkt att glädjas åt.

– Det värsta som finns är mord och försvinnanden som upptäcks efter lång tid. I Flakeböle stod det tidigt klart att ett brott hade hänt. Det innebär att folk minns vad de sett den aktuella dagen.

Paret sågs senast i livet på torsdagseftermiddagen den 13 december. På fredag morgon såg grannar att det rök från fastigheten och vid halv tio på förmiddagen larmades brandkåren då en brand var tydlig.

Några av Jan Karlssons fall

Lösta:

1989 - Helénmordet: Tioårig flicka från Hörby mördas av Ulf Olsson. ”Jag jobbade mycket med detta tragiska fall.”

2003 - Mordet på utrikesminister Anna Lindh: Mijailo Mijailovi? får livstids fängelse. ”Det kom så otroligt mycket tips, redan innan bilden på honom släppts.”

2006 - Hagamannen i Umeå: Niklas Lindgren döms för våldtäkter och mordförsök. ”Långdraget arbete. Han höll upp i fem år efter att vi dna-topsat hans bror, sedan slog han till igen.”

2008 - Arbogamorden: Christine Schürrer döms för mord på två barn, 1 och 3 år gamla. ”Kan ha varit det värsta jag varit med om. Det är det alltid när barn mördas.”

2012 - Serieskytten i Malmö: Peter Mangs döms till livstids fängelse. ”Jag var med när det avgörande tipset kom in. Han gick från plats 60 till nummer 1 på misstänkt-listan.”

Oklart:

1984 - Tältmorden i Appojaure: Thomas Quick är dömd, men har begärt resning. ”Jag kommenterar inte Quick.”

Misslyckade:

1996. Mordet på en 16-åring i Härnösand: Sexmord där en 19-åring frias i rätten. ”Det mest frustrerande jag varit med om. Vi var en hårsmån från att sätta dit honom.”

2004 - Dubbelmordet i Linköping: Ung pojke och äldre kvinna hittas mördade på gatan. ”Väldigt udda fall. Vi jobbar på det just nu.”

2009 - Mordet i Falun på Linda Chen: Oskarshamnsflickans pojkvän åtalades men friades. ”Jag kallar det inte polisiärt uppklarat - mannen friades.”

Johan Nordström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.