Svärdet ska skyddas

Riksantikvarieämbetet vill att regeringen vidtar åtgärder för att skydda regalskeppet Svärdet från plundrare.
Öland • Publicerad 28 juni 2013
Målning av slaget vid Ölands södra udde med regalskeppet Kronan som exploderar och regalskeppet Svärdet till höger i bild.Foto: Kalmar läns museum
Målning av slaget vid Ölands södra udde med regalskeppet Kronan som exploderar och regalskeppet Svärdet till höger i bild.Foto: Kalmar läns museumFoto: 

Svärdet förliste i strid öster om Öland den 1 juni 1676. Vid samma slag förliste regalskeppet Kronan. Vid det sistnämnda skeppet har dykningar pågått sedan 1981 medan Svärdet påträffades först 2011. Problemet med Svärdet är att vraket ligger utanför svenskt territorialhav och där gäller inte skyddet för fornlämningar. Risken att vraket plundras är stor och nu ansöker Riksantikvarieämbetet, RAÄ, om skydd av skeppet.

– Vi kommer inte att börja dyka och undersöka platsen förrän vi vet att området är??skyddat, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola.

Han är vetenskapligt ansvarig för arbetet kring projektet Ships at War där bland annat Svärdet och Mars ingår. Mars förliste 1564 norr om Öland och sommarens undersökningar där påbörjas på måndag.

Vraket efter Svärdet ligger på 90 meters djup. Den exakta positionen är inte känd eftersom dykarna som?hittat vraket inte vill uppge den. Men redan förra sommaren hittade en annan grupp dykare vraket.

– Som tur var var det inga vrakplundrare. Men kan de hitta platsen kan även fler göra det. Det finns en internationell marknad för bronskanoner och värdena vid vraket är stora. Som lagstiftningen är nu är det inte olagligt att plundra vraket, säger Johan Rönnby.

RAÄ bedömer att Svärdet är helt orört sedan förlisningen. Att få dyka på flera hundra år gamla skeppsvrak fyllt av bronskanoner är en dröm för dykare världen över, eftersom sådana vrak bara förekommer i äventyrslitteraturen, konstaterar RAÄ i sin ansökan till kulturdepartementet. Marknadsvärdet på fynden vid regalskeppet Kronan uppskattas till 100 miljoner kronor vilket borde vara jämförbart med fynd på Svärdet, anser RAÄ.

– Det är tillräckligt mycket för att betala avancerade bärgningsföretag. Därför är det angeläget att få till ett skydd av platsen så fort som möjligt.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.