Spartider leder till lägre löneökning för lärarna

Några lärare i Mörbylånga kommun protesterar mot att skolnämnden använder 1 procent av deras utlovade löneökning nästa år för att klara besparingskraven.
Öland • Publicerad 21 november 2003

- Alla nämnder har besparingskrav nästa år. Men det är bara för lärarna man har tagit av lönen för att klara kraven, säger Solveig Albinsson Spetz, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Mörbylånga.

Skolnämnden behöver spara 3,9 miljoner nästa år. Nämnden har bland annat föreslagit en mycket omdebatterad nedläggning av Tanneskolan i Alby. Men det räcker inte. Besparingar måste göras på i stort sett alla områden. Att bara ge lärarna

3 procents lönepåslag i stället för de utlovade 4 skulle spara ungefär 710 000 kronor.

- Varför är det bara lärarna som ska hjälpa till att spara med sina löner? undrar Solveig Albinsson Spetz.

I en protestskrivelse menar de protesterande lärarna bland annat att det inte är någon besparing att ta pengarna ur lönepotten. Besparingskravet består och skolnämnden skjuter bara upp problemet om verksamhetens omfattning är lika stor nästa år.

Enligt Thomas Aronsson (kd) i skolnämnden finns det ett litet utrymme att spara på lärarnas löner. Lärarna är lovade 20 procent löneökning under fem år.

- Skulle de få 4 procent varje år blir den totala löneökningen mer än 20 procent, säger han.

- Men visst förstår jag att lärarna är upprörda och besvikna över det här.

annelie frank

annelie.frank@barometern.se

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.