”Soptippar måste omvärderas”

Soptippen i Kastlösa kommer att vara övertäckt om några år. Men ny forskning visar att tippar är potentiella guldgruvor.
Öland • Publicerad 1 juni 2013

Soptippen i Kastlösa är på väg att förvandlas till ett övertäckt sopberg.

– Det är klart om några år, säger Ingulf Fagö, som är driftchef för VA och fjärrvärme i Mörbylånga kommun.

Just nu håller tippen på att sätta sig. Sen ska den täckas över med mull.

Ny forskning från Linnéuniversitetet menar att övertäckning av gamla soptippar och deponier är slöseri med resurser. William Hogland, som är professor i miljöteknik, tycker att soptippar måste omvärderas.

– Soptippar har varit parias. De är längst ner i hierarkin, men det håller på att ändras, säger professorn.

Enligt honom kan en procent av avfallet vara återvinningsbara metaller. Dessutom kan man ta till vara på metangas och andra ­rester.

Från början var det tänkt att skräpet på Kastlösa soptipp skulle återvinnas, men till slut bestämde sig kommunen för att den skulle täckas över. Det var billigast, enligt politikerna.

Men professorn är av motsatt åsikt.

– Det är ganska kostsamt att sluttäcka en soptipp. För samma pengar skulle jag kunna gräva fram massor av metaller. Det kan finnas upp till 10 gram koppar per kilo sopor, säger professor ­William Hogland.

Johan Nordström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.