"Skönt att de tog kål på honom"

– Spontant känns det skönt att de tog kål på honom.
Öland • Publicerad 20 oktober 2011
Foto: Scanpix
Lennart Aldestam, från Västra Sörby på Öland, är före detta svensk generalkonsul i Tripoli.
Lennart Aldestam, från Västra Sörby på Öland, är före detta svensk generalkonsul i Tripoli.Foto: Bo Lundquist

Det säger ölänningen Lennart Aldestam som är före detta svensk generalkonsul i Tripoli. Aldestam har fortsatt att följa landets utveckling noga och har tidigare personligen träffat Muammar Gaddafi vid flera officiella tillfällen. Nu är diktatorn borta och Lennart Aldestam pustar ut.

– Det känns väldigt skönt och nu ska vi ta ett glas vin för att fira. När allt har lagt sig kommer jag att resa dit för att hjälpa till bland annat humanitärt, säger han.

Men allt är långt ifrån frid och fröjd i Libyen bara för att Muammar Gaddafi nu är borta efter 42 år vid makten.

– Nu börjar det svåra arbetet. Det är viktigt att komma igång med demokratiprocessen, men det är inte lätt. Det finns tre regioner som stridit om olika saker i tusentals år. Nu får först övergångsrådet ta över.

Övergångsrådet leds av Mustafa Abdul Jalil, som är en före detta justitieminister som Gaddafi hade stor mycket respekt för.

– Libyen är ett land med stora regionala skillnader på synsätt, klaner, religionsfrågor och generell avundsjuka och misstänksamhet.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.