Annons

Skandalansvarig bakom nytt bilavtal

Samma tjänsteman som höll i den skandalomsusade bilupphandlingen 2008 är en av aktörerna i det nya hårt kritiserade hyrbilsavtalet.
Öland • Publicerad 22 februari 2012

Ett avtal som Mörbylånga kommun är på väg att avsluta.

– Den som har formulerat upphandlingsunderlaget var en av tre tjänstemän som 2008 åkte omkring i lyxutrustade BMW:s efter vad som påstås. Bilarna var registrerade på Tvättcenter, firman som kommunen skrev avtal med, och även om det inte är sant så är det olämpligt att den som varit utsatt för misstanken är inblandad i en liknande affär, säger Margaretha Lööf-Johansson (S), kommunstyrelseledamot.

Annons

Flera kommunstyrelseledamöter är kritiska till avtalet som presenterats och Margaretha Lööf- Johansson (S) är en av dem som kräver att det rivs upp.

Hon är mycket skeptisk till att samma tjänsteman som 2008 misstänktes för mutbrott i samband med den bilupphandlingen nu har fått förtroendet igen.

Särskilt som det är oklart om det är en bra affär för kommunen och samma uthyrningsfirma är aktuell.

Underlagen inför beslutet har sagts vara tunna och saknat uträkningar av vad kostnaden skulle bli per bil.

I efterhand har det enligt Lööf-Johansson kommit fram att småbilarna kostar kommunen 6 000 kronor, lika mycket som andra hyr en fyrhjulsdriven Cross Country Volvo för.

Volvon betalar Mörbylånga kommun 10 000 kronor för enligt det nya avtalet.

– Hela upphandlingen hade kunnat göras tillsammans med Kalmar istället. Då hade inget av det här hänt och räknar man på det så skiljer det miljoner i kostnad helt i onödan, säger Margaretha Lööf- Johansson.

Kent Ingvarsson (M), kommunalråd, förstår inte varför diskussionen har kommit upp i februari när hela underlaget funnits tillgängligt sedan i juni 2011.

Att den utpekade tjänstemannen skulle ha spelat en betydande roll i upphandlingen bestrider han å det bestämdaste.

En jurist från Göteborg och kommunens ekonomi- chef är de som har arbetat med upphandlingsprocessen.

Annons

– Vi har inte haft någon misstro mot tjänstemannen. Hans enda uppgift har varit att skicka ut material och samla in det. Här finns inga formaliafel och inga konspiratoriska tankar borde få fäste i affären. Ska man dra resonemanget att kommun- anställda inte får handla av firmor där kommunen har avtal till sin spets, så skulle jag inte kunna handla på Ikea.

Är det inte problematiskt att den här diskussionen kommit upp?

– Jo, visst är det så. Men det här handlar inte om ett bilavtal utan man vill skada en tjänsteman. Det är ohederligt av våra politiker att konspirera på det här sättet.

Det finns inga planer på att riva upp beslutet.

Emma Arenius

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons