GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sjukvårdsdirektör: ”Orosmoln om många åker från Stockholm till Öland”

Är det okej att lämna storstaden för att åka till sommarstugan på Öland mitt i pågående smittspridning? Nej, inte enligt regionens sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist: ”Vårt största orosmoln.”
Öland • Publicerad 23 mars 2020
Region Kalmars hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.
Region Kalmars hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.Foto: Mats Holmertz

Alla inbjudna var inte lika tydliga under den diskussion som Ölands turism höll i och som sändes via Ölandsbladets Facebooksida på måndagsförmiddagen. Ämnet var corona-smittans konsekvenser för den hårt drabbade besöksnäringen.

Kalmar läns landshövding Cecilia Schelin Seidegård ser det inte som lika allvarligt att ta egna bilen från Stockholm till stugan på Öland om man är frisk.

– Vi som är friska ska jobba på som vanligt och se till att samhället fungerar, även om vi ska minimera resor och möten i större sammanhang, sa hon.

Ölands turism med turistchef Johan Göransson som moderator höll i en diskussion om besöksnäringen på Öland i corona-smittans spår, som sändes via Ölandsbladets Facebooksida på måndagsförmiddagen.
Ölands turism med turistchef Johan Göransson som moderator höll i en diskussion om besöksnäringen på Öland i corona-smittans spår, som sändes via Ölandsbladets Facebooksida på måndagsförmiddagen.Foto: Mats Holmertz

Men Region Kalmars hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist håller inte alls med om inrikes resor:

– Ett av våra största orosmoln är att väldigt många åker från Stockholm till Öland. Man vet naturligtvis inte om man är smittad när man åker. Påsken är bara en och en halv vecka bort och vi i sjukvården ser på detta med mycket stor oro, sa han.

– Det är tydligt i andra länder att stor rörlighet lett till stor smittspridning. Vi har inga marginaler för det i Kalmar. Dessutom brukar andra sjukdomstillstånd öka med turisterna på sommaren, människor som faller ner från träd, även om de är friska.

På måndagsförmiddagen var tolv personer bekräftat smittade i länet och fyra vårdades på sjukhus, enligt Johan Rosenqvist. Uppmaningen att stanna hemma även med lättare luftvägssymtom gör att många ur vårdpersonalen är hemma från jobbet just nu, eller hemma med sjuka barn.

– I dagsläget verkar det inte finnas någon samhällsspridning i länet men vi förbereder oss för att många fler blir sjuka, sa han.

Många sommarhusägare har redan kommit till Öland och Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) framhåller att det är viktigt att det inte blir någon vi-mot-dem-stämning.

– Det här är en svår ekvation. Vi har många som ringer och är jätteoroliga för att få smittspridning här. Samtidigt håller näringslivet på att gå under och det är viktigt att stötta företagen. Men i första hand kommer alltid liv och hälsa, säger han till Barometern.

– Vi alla har eget ansvar och ska följa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Vi vädjar till dem som redan kommit hit från Stockholm att hålla sig hemma om de är sjuka, men vi ska inte ställa grupper mot varandra. De som kommit är här. Vi måste vara solidariska åt båda håll, fortsätter Ilko Corkovic.

Måndagens diskussion handlade framförallt om olika stöd nu och i framtiden för att gjuta mod i hårt drabbade företagare på Öland – från Tillväxtverket, besöksnäringens branschorganisation Visita, Almi, banker, stat, kommuner och från allmänheten som hjälper till att hålla samhället igång.

Mörbylånga kommunalråd Matilda Wärenfalk (S) är tydlig med att det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sedan i fredags avråder myndigheten från inrikes resor, särskilt till och från storstadsregionerna.

– När det här är över vill vi att Öland ska kunna ta emot alla som vill komma hit. Vi måste hjälpas åt så att våra butiker och företag överlever medan vi väntar. Jag blir alldeles rörd när jag ser allt engagemang, restauranger som ordnar avhämtning av mat och alla som kommer och handlar, säger Matilda Wärenfalk till Barometern.

När sommaren närmar sig med många avbokningar stiger oron. Av en miljon gästnätter på Öland står campinggästerna för över 85 procent, berättade moderatorn turistchef Johan Göransson i sändningen.

Catrin Sörensson, Saxnäs camping och Camping Öland.
Catrin Sörensson, Saxnäs camping och Camping Öland.Foto: Rasmus Jeppsson

Catrin Sörensson, vd för Saxnäs camping, och ordförande i samarbetsorganisationen Camping Öland med 22 medlemmar:

– Vi följer läget hela tiden och man åker lite berg- och dalbana som företagare. Vi kan inte lägga ner nu utan vi måste tro att det kommer igång senare. Det gäller att vara snabbfotad och kreativ, sa hon.

Hon berättade att nybokningar på Saxnäs camping stannat av rejält.

– Vi pratar med gästerna som kommer och har dialog, har de dusch och toalett i husvagnen. Vi diskuterar att är man sjuk ska man stanna hemma. Samtidigt har vi fördel av att vara utomhusverksamhet. Man kanske kan ordna så att inte 100 gäster checkar in i receptionen samtidigt. Det är trösterikt att höra att det finns hjälp att få och att det är många som bryr sig och är engagerade i företagen på Öland, sa Catrin Sörensson.

Johan Göransson betonade att alla bör följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att man inte ska ställa olika grupper mot varandra utan att samarbete mellan människor och samhällets aktörer är extra viktigt nu.

– Vi enskilda klarar inte av det här. Vi behöver hjälp av myndigheter och av varandra.

LÄS MER OM CORONAKRISEN:

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.