Ryska seglare kvar i häktet

Polisens utredning efter den stora cigarettbeslaget i Grönhögen går sakta framåt. Ännu efter drygt en månads arbete anser sig inte åklagaren kunna väcka åtal.
Öland • Publicerad 20 oktober 2010

Den 15 september gjorde kustbevakningen en inspektion av en nyanländ rysk segelbåt. Ombord på båten hittades runt 700 000 cigaretter, och de två besättningsmännen, 43 år och 36 år gamla, greps. De har sedan dess suttit inlåsta på häktet i Kalmar.

Den långa häktningstiden kritiseras av männens advokater som på tisdagen krävde en ny häktningsförhandling i Kalmar tingsrätt.

Men argumenten bet inte på domstolen som gav den internationella åklagarkammaren i Malmö, vilken har hand om utredningen, ytterligare tio dagar på sig att väcka åtal.

De misstänkta smugglarna nekar till brott och hävdar att de under seglats mot Nordsjön hamnade i dåligt väder och var tvungna att söka nödhamn i Grönhögen.

Under tiden som polisens utredning går vidare ligger båten kvar vid kaj. Vad som ska hända med den om männen fälls och döms till fängelse är oklart.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.