Rivstart för Skördefesten

Invigningen av Skördefesten i Gärdslösa drog lika mycket folk som när Kronprinsessan Victoria klippte bandet på invigningen 2004.
Öland • Publicerad 1 oktober 2010
Det var länge sedan intresset för invigningen till Skördefesten varit så stort. I Gärdslösa stod folk och trängdes för att få en skymt av personerna på scenen. Årets invigare John Pohlman klippte stolt det officiella bandet och därmed har Skördefesten börjat på allvar.
Det var länge sedan intresset för invigningen till Skördefesten varit så stort. I Gärdslösa stod folk och trängdes för att få en skymt av personerna på scenen. Årets invigare John Pohlman klippte stolt det officiella bandet och därmed har Skördefesten börjat på allvar.Foto: Mats Holmertz
Många ville få en skymt av den årliga invigningen av Skördefesten på torsdagen.
Många ville få en skymt av den årliga invigningen av Skördefesten på torsdagen.Foto: Mats Holmertz
Gärdslösa lämnade officiellt över titeln Årets Ölandssocken till Södra Möckleby i Mörbylånga kommun.
Gärdslösa lämnade officiellt över titeln Årets Ölandssocken till Södra Möckleby i Mörbylånga kommun.Foto: Mats Holmertz
Nu har Skördefesten börjat på allvar. Drygt 800 aktiviteter erbjuds, från fyr till fyr, ända till på söndag.  Foto: Mats Holmertz
Nu har Skördefesten börjat på allvar. Drygt 800 aktiviteter erbjuds, från fyr till fyr, ända till på söndag. Foto: Mats HolmertzFoto: Mats Holmertz
Foto: 

– Ja, det var helt knökfullt på skolplanen. Det var nog inte mer folk än när kungafamiljen var här, men åtminstone lika mycket. Drygt 2 000 personer ville komma hit, säger Sven Ekberg, en av initiativtagarna till Skördefesten.

Stämningen var på topp när barnen sjungit sin körsång och Göran Bäckstrand, ordföranden till Skördefesten, välkomnat alla.

– Det här är startpunkten, sedan blir det bara ett stort crescendo ända till söndag kväll, säger Göran Bäckstrand.

Veteranen Göran OT Dahlberg kom snart in på scenen och övertog kommandot.

– Vi är i Erik Johan Stagnelius hembygd. Det känner vi stolthet och glädje inför, säger han och välkomnar upp årets invigare, meteorologen John Pohlman.

– John Pohlman är en ”magnifikus” inom den viktiga väderobservationen. Jag har alltid kunnat lita på hans förutsägelser när jag skulle ut och resa, säger Göran OT Dahlberg.

Faktum är att John Pohlman var den som kom på hela idén med Solligan, en tävling i antalet soltimmar under sommaren, där Öland brukar ligga bland topp tre. Hans gedigna väderkunskaper var därför ett måste att testa, tyckte Göran OT Dahlberg och frågade John Pohlman vilken temperatur det var just där och då i Gärdslösa.

– 6,8, säger Pohlman säkert efter någon sekunds betänketid.

– Underkänt! Det var åtminstone 13 grader när jag körde hit med bilen, säger OT Dahlberg och fortsätter fråga ut John Pohlman.

Radarparet orsakade många skratt i publikhavet och John Pohlman fick som avslutning klippa det officiella bandet. Sedan var det dags för de årliga prisutdelningarna, som varvades med både duosång och körsång. När invigningen närmade sig sitt slut, började folk ta sig vidare till andra aktiviteter i den något kyliga natten.

För nu har Skördefesten börjat på allvar.

De fick priser

Gyllene Pumpan gick till Tomas Isaksson, fiskhandlaren från Kårehamn.

Årets Ölandssocken blev Södra Möckleby i Mörbylånga kommun.

Länsförsäkringars byggnadsvårdspris gick till timmermannen Bo Djurstedt från Gullringen i Vimmerby kommun.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.