Restaurangbygge kan slippa arrende

Det blir ingen arrendeavgift alls de första tretton åren för Hanssons planerade restaurangbygge i Societetsparken.
Öland • Publicerad 12 juli 2012
Det är här i Societetsparken som krögare Anders Hansson vill se sin restaurang och nöjesanläggning växa fram under hösten och vintern. Foto: Bo Lundquist
Det är här i Societetsparken som krögare Anders Hansson vill se sin restaurang och nöjesanläggning växa fram under hösten och vintern. Foto: Bo LundquistFoto: Bo Lundquist

Det föreslår politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott inför ärendets avgörande vid ett extra möte i kommunstyrelsen den 14 augusti. Motiveringen är att bolaget ska stå för en nybyggnad av offentliga toaletter och dessa tillfaller Borgholms kommun efter avtalstidens utgång.

– Vi räknar med att de offentliga toaletterna som hör till restaurangbygget kommer att kosta 800 000 kronor till en miljon kronor. Men det beror på hur allt ska se ut i slutändan, säger krögare Anders Hansson.

Efter de tretton åren i december 2025 föreslås en årlig kostnad för arrende av marken på cirka 1 000 kvadratmeter bli 50 000 kronor. Den summan kommer därpå att indexuppräknas varje år.

I avtalet måste bolaget förbinda sig att ha öppet årligen under perioden maj till september. Avsikten från bolagets sida är dock att restaurangen ska vara öppen året runt.

– I den här delen är det ett hårdare reglerat arrendeavtal från kommunens sida än exempelvis hamnkrogen. Här har ju varit restaurang tidigare och att få en krog till Borgholm är en prioriterad fråga sedan många år som kan höja standarden och nöjeslivet, inte minst för en äldre målgrupp, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

När det gäller arrendet för den befintliga golfbanan i Societetsparken så föreslås en sänkning från 80 000 kronor till 10 000 kronor per år. Här har samtal förts med arrendatorn C/O Golf och Glass AB.

– Villkoret är att arrendatorn under de första tretton åren gör investeringar i golfanläggningen för minst 800?000 konor. Blir det inga investeringar alls i år eller nästa år så betalar arrendatorn som vanligt 80 000 kronor per år i avgift. Men vi ser det som viktigt att Societetsparken får en golfbana av hög standard, säger Lisbeth Lennartsson.

Krögare Anders Hansson och byggherren Tommy Skaret jobbar för fullt med alla förberedelser. Siktet är fortfarande att komma i?gång med bygget under september eller oktober.

– Vi har gått ut med anbud och får in dem under sensommaren. Jag vaknar med ett leende på läpparna varje?morgon när jag tänker på detta projekt, säger Anders Hansson inför samhällsbyggnadsnämn- dens möte i slutet av augusti då bygglovet ska behand-las.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.