Rena rama godisbiten

Öland • Publicerad 2 januari 2002

En sömngångaraktig Saga. En ettrig Lillebill. Några gamlingar evakuerade från ett ombyggnadshotat ålderdomshem.

Där har du några av huvudingredienserna till Mörbylångarevyns Alla tiders revy.

De två kommunalråden är så tacksamma att de sedan de tillträdde makten i respektive kommun utgör själva stommen i den öländska nyårsrevyn tillsammans med Per Lublin.

Släpig artikulation

Kommunalrådsimitationerna börjar också närma sig perfektion. Eva Fransson behärskar Saga Sigvardsson-stilen med den släpiga artikulationen, blicken och rörelserna till fulländning. Ofta blir det riktigt roligt, men allra roligast blir det när Henrik Yngvesson gestaltar socialdemokraternas uppstickare Anna Hedh i färd med att analysera värdet på en gråsosse samt före detta polis med hjälp av antikrundans expert.

Step och show

Politisk satir är dock inte det enda Mörbylångas nyårsrevy bjuder på för året. Dansare har anlitats från andra sidan sundet och de kan steppa och showa med säker elegans. De höjer underhållningsvärdet ett par snäpp och bidrar till en trivsam mix. Även sången får bra betyg och särskilt den egenproducerade En helt vanlig dag. Kvickt tänkt om städning och stress samt tonsäkert framfört.

Afghanskörens hialösa drift med talibanerna i tre sånger fick publiken att nästan tjuta av skratt, men numret är tveksamt. Det känns inte helt okej att garva åt skjutglada män i turbaner med tanke på världsläget.

Allra elakast bland programpunkterna är Mäster Klässman, en godnattsaga för konsulter. Vackraste kostym och scenografi blir det när de två kvarvarande torskarna i Östersjön konstaterar att det byggs en fiskfabrik i Kårehamn och en sjöjungfrukör stämmer upp sång.

Ojämn historia

Sammantaget är Alla tiders revy en ganska ojämn historia. Den inledande akten är trög i starten men tar sig allt eftersom. Sista numret, Flytten, är en riktig höjdare och i akt två är det full fart rakt igenom.

Några av sketcherna är aningen svårfångade, exempelvis den om konstnatten.

Att se Mörbylångarevyn kräver också kunskaper om vad som hänt och skett lokalt under det gångna året för att man ska få ut maximalt av skämten. Men för den engagerade ölänningen är det godis som serveras från scenen. Godis spetsat med fina sång-, dans- och musikerinsatser. En kul revy som är riktigt ultralokal.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.