Rädsla skapar den hätska stämningen

Öland Artikeln publicerades

Det säger forskare med lång erfarenhet av pandemier. Det enda lugnande är tydlig kommunikation. Det måste finnas en källa som folk kan lita på.

Ilskna kommentarer i sociala medier, kritik riktad mot folk som rest till Italien på skidresa och även hätska utspel mot researrangören, det är vad som har blossat upp efter det att en grupp personer gav sig av på en resa som i vissa fall bokats ett år innan coronaviruset uppmärksammades.

I ett sms till tidningen från en av resenärerna vittnas om ett lugn på skidorten. I liftköerna ser man till att det är ordentligt avstånd mellan folk för att minska kontaktytan. Folk håller sig på sitt hotell och undviker onödig exponering.

Resenären som befinner sig i det nyligen förklarade riskområdet känner sig trygg och tar ansvar för situationen. Helt ovetandes om den stämning som blossat upp på Öland. Några av kommentarerna i sociala medier nämner att resenärerna borde sättas i karantän, att resan borde ha ställts in och andra kommentarer vittnar om misstänksamhet mot hur myndigheter, resenärerna och researrangören hanterar saken.

Researrangörerna har skickat en bil för att hämta tre av de 35 resenärerna. De har valt att åka hem på grund av oro. Resenärerna kommer från olika delar av södra Sverige. Elisabet Angelin på Go Travel har tagit emot mycket kritik.

– Vi är öppna och pratar med de som ringer eftersom det är viktigt att bemöta oron. Men man kan känna lite oro nu inför hur de som kommer tillbaka ska bemötas, säger Elisabet Angelin.

Syna Outtara Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet forskar om ebola och folks reaktioner vid virusutbrott.
Foto: Fotograf Johan Wingborg
Syna Outtara Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet forskar om ebola och folks reaktioner vid virusutbrott.

Syna Ouattara, fil.dr i socialantropologi på Göteborgs universitet, har lång erfarenhet om människors reaktioner vid virusutbrott. Han forskar i eboladrabbade områden i Västafrika och han känner igen reaktionerna.

– Rädslan uppstår i brist på tydlig information och den stämning som ibland skapas kan försvåra arbetet med att bekämpa smittspridning, säger Syna Ouattara.

Han säger att sociala medier gör att felaktig information, konspirationsteorier och hätskhet sprids snabbare.

– Det är väldigt viktigt att prata med varandra och inte stänga in sig med sin rädsla. Experter som uttalar sig måste vara tydliga och visa en gemensam väg med fakta som är uppdaterad.

Att folk får svårt att lita på myndigheter i sådana här situationer är vanligt.

– När fakta och lång erfarenhet av viruset saknas, eftersom det inte finns tidigare forskning, så kan informationen ändras från dag till dag. Det gör folk osäkra och de får svårt att lita på myndigheterna.

Han säger att det är viktigt att inte vända sig emot varandra på grund av rädsla och oro.

– Man får söka uppdaterad fakta hos de myndighetskällor som finns, prata mycket med varandra, öka sitt samhällsengagemang och stärka en social mobilisering för att hjälpas åt att rusta det lokala samhället på bästa sätt. Att behålla ett lugn och en saklighet är också viktigt. Liksom att lyssna på de som är i ens omgivning. En del behöver prata och en del behöver hjälp att hitta aktuell information.

Att peka ut, isolera andra och rikta misstänksamhet mot varandra är en vanlig reaktion men det kan skapa hinder som gör det svårt att skapa ett gemensamt arbete mot smittspridning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.